Ronaldo eerste speler met 100 Champions League-zeges

Cristiano Ronaldo blijft maar records verbreken, ook in het shirt van Juventus. Dinsdag kon hij een nieuwe mijlpaal op zijn erelijst zetten.

Juventus won voor eigen publiek met 1-0 van Valencia door een doelpunt van Mario Mandzukic. Voor Ronaldo, die de assist gaf, was dat zijn 100ste gewonnen wedstrijd in de Champions League. De Portugese ster is de eerste voetballer in de geschiedenis die die grens heeft bereikt.

Ronaldo debuteerde in oktober 2003 in het miljoenenbal met Manchester United, dat toen verloor van VfB Stuttgart. In zijn tweede wedstrijd, tegen Rangers, wist United wel te winnen. De 33-jarige topschutter was in de Champions League al topscorer aller tijden met 121 doelpunten, waarmee hij een voorsprong van zestien goals heeft op concurrent Lionel Messi.

Wat betreft het aantal gespeelde wedstrijden staat de teller voor Ronaldo nu op 157. Alleen doelman Iker Casillas heeft meer ervaring op het hoogste Europese clubniveau (170 duels). Ronaldo werd in zijn carrière zes keer topscorer van de Champions League. In het seizoen 2013/14 deed hij dat met liefst zeventien doelpunten, een record.

Door de zege op Valencia is het Juventus voor het eerst gelukt om vijf jaar op rij de groepsfase van het toernooi te overleven. Ronaldo kwam daardoor dus weer een stap dichter bij zijn zesde titeltriomf. De routinier is de enige speler die de Champions League vijf keer won, maar inclusief het tijdperk van de Europacup 1 staat het record op naam van Paco Gento. De 85-jarige Spanjaard won tussen 1956 en 1960 én in 1966 zes keer de Europacup 1 met Real Madrid.