Voetballer minder dood dan gedacht, club maakt excuses

Een amateurclub uit Ierland heeft z'n excuses gemaakt nadat er een vals bericht was verspreid over de dood van een eigen speler.

Ballybrack FC, een club uit Dublin die in de Leinster Senior League (LSL) speelt, meldde bij de competitieleiding dat Fernando Nuno La-Fuente vrijdag was omgekomen door een verkeersongeluk. De wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Arklow Town werd daarom uitgesteld en bij andere duels in de competitie werd voor de aftrap een minuut stilte gehouden. De Leinster Senior League plaatste bovendien een rouwadvertentie in een Ierse krant.

Daarna bleek er helemaal niets van het bericht te kloppen. De LSL kreeg argwaan toen Ballybrack FC geen details kon geven over de uitvaart. Men beweerde dat het lichaam van La-Fuente al terug was naar zijn geboorteland Spanje en dat er geen begrafenis zou zijn. "We gingen gisteren op onderzoek uit en toen kreeg ik een telefoontje dat de speler gewoon zelf terug naar Spanje is gegaan", reageert LSL-voorzitter David Moran tegen het Ierse sportmedium The 42. "Gelukkig is die jongen nog in leven, maar ik ben wel verbijsterd over wat er hier aan de hand is."

Vervolgens kwam Ballybrack FC dinsdag met een statement naar buiten. De club betreurt de gang van zaken en meldt dat het bericht over La-Fuente naar de LSL is verstuurd door een official die ernstige persoonlijke problemen heeft, waar de club niets van wist. De betreffende persoon werkte al jaren bij Ballybrack en hij is inmiddels ontslagen.

"Op dit moment kunnen we niets anders doen dan onze welgemeende excuses aanbieden aan de Leinster Senior League, onze tegenstander Arklow Town en de clubs en voetbalmensen die de afgelopen dagen contact met ons opnamen en hun steun betuigden", luidt de reactie van de Ierse club.

La-Fuente bleek uiteindelijk een maand geleden al te zijn teruggegaan naar Spanje. "We wilden onze steun betuigen aan zijn familie en hen misschien ontmoeten om te zien wat we voor hen konden doen. Maar toen werd ons verteld dat hij zaterdag al terug was gegaan naar Spanje. Daardoor gingen bij ons de alarmbellen af", sprak Moran tegen RTE. "We hebben contact opgenomen met ziekenhuizen, maar nergens was iets over die jongen te vinden. Uiteindelijk zei één van zijn teamgenoten op social media dat hij vier weken geleden al was vertrokken."