Haagse PVV stelt vragen over alternatieve straf door politie

De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft raadsvragen gesteld aan het college naar aanleiding van een bericht dat door de Politie Hoefkade op Instagram is geplaatst. In het bericht is een foto te zien van een jongen die is aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs. In plaats van een geldboete of een gang naar de rechter hebben de agenten zelf een straf bedacht: het wassen van politieauto’s. In het bijschrift van de foto valt te lezen: “Discretionaire bevoegdheid! We delen vaak bekeuringen uit of houden vaak mensen aan. Echter besloten we deze 'bekeuring maagd' een vervangende straf te geven. Deze jongen werd aangetroffen terwijl hij reed zonder rijbewijs. Zijn vader was not amused en die ging helemaal akkoord met deze "taakstraf". Wij hebben in ieder geval weer blinkend schone auto's”.

De actie van de Politie Hoefkade is de Haagse PVV in het verkeerde keelgat geschoten omdat iemand die zonder rijbewijs aan het verkeer deelneemt andere verkeersdeelnemers ernstig in gevaar brengt en bij een ongeluk niet is verzekerd. De partij vindt dat de door de agenten zelf verzonnen nepstraf niet in verhouding staat tot de ernstige overtreding. Raadsleden Sebastian Kruis en Karen Gebrands willen dat burgemeester Pauline Krikke de Politie Hoefkade op hun verantwoordelijkheid wijst om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen. Ook willen de PVV-raadsleden dat de burgemeester in overleg met de driehoek ervoor zorgt dat de jongen in kwestie alsnog een passende juridische straf krijgt.

Raadslid Sebastian Kruis: “Juist in de Schilderswijk is men gebaat bij law and order. De politie wordt er al totaal niet serieus genomen en met het uitdelen van dit soort nepstraffen voor ernstige overtredingen ondermijnen zij hun eigen gezag. De politie is er om de wet te handhaven, óók als het allochtonen betreft. Als Nederlanders 2 kilometer te hard rijden krijgen zij wél een bekeuring in de bus. ”

Update 15:02 uur
FOK! vroeg de politie of het 'normaal' is dat er alternatieve straffen worden opgelegd. De politie kwam met de volgende reactie: De bewuste jongen (16 jaar oud) reed zaterdagmiddag op de Herman Costerstraat een stukje op de scooter van zijn vader. Toen hij in de gaten had dat hij gezien werd door een agent, schrok hij zichtbaar en verklaarde direct dat hij stiekem een rondje was gaan rijden op de scooter van zijn vader terwijl deze boodschappen deed op de Markt. Na een gesprek met de jongen en diens vader heeft de betrokken agent gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid en besloten hem geen bekeuring te geven.

“Het is geenszins ons beleid om in dit soort gevallen altijd een bekeuring te voorkomen door iemand een alternatieve straf te laten doen. Wel is het zo dat we binnen ons team aanmoedigen om bij het handhaven van de wet ook te kijken naar het effect dat wij willen bereiken. In dit geval ging het om een jongen die nog nooit een bekeuring had gehad, direct bekende dat hij fout zat en berouw toonde. Daarom besloot de agent ertoe om hem het voordeel van de twijfel te geven. We gaan ervan uit dat de jongen hiermee zijn lesje geleerd heeft. Uiteraard is het voorval wel gemuteerd, dus mocht hij nog een keer dezelfde misstap begaan, komt hij er niet zonder bekeuring vanaf”, aldus teamchef Hoefkade Jeroen van Marle.


Instagram niet zichtbaar? Klik hier!