Verrassende World Cup-winst rodelaar Ludwig

Rodelaar Johannes Ludwig heeft voor de tweede keer in zijn toch al bijna tien jaar durende World Cup-carrière een overwinning gepakt. In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls won de Duitser de eerste wedstrijd van het seizoen.

Na één run was het nog ongekend spannend bovenin. Sterker nog, Ludwig en de Rus Semen Pavlichenko stonden bovenaan met exact dezelfde tijd, gemeten tot op de duizendsten. In de tweede run ging Pavlichenko de fout in en dat kostte de Rus niet alleen de winst, maar ook het podium: hij eindigde als vijfde.

Achter Ludwig ging de tweede plek op 0,098 seconden naar de Italiaan Dominik Fischnaller, maar de meeste aandacht - zeker van de thuisfans - ging naar de derde plek. Wolfgang Kindl stond na één run nog achttiende, maar de wereldkampioen werkte zich op zíjn baan op naar de derde plek met een fenomenale run. Met 0,144 seconden achterstand eindigde hij één honderdste voor de verrassende olympisch kampioen, zijn landgenoot David Gleirscher. Felix Loch, die de sport jarenlang domineerde, moest genoegen nemen met plek zes.

Sprints
Na de mannen was het de beurt aan de sprintwedstrijden, waarbij het gaat om één run met vliegende start - niet letterlijk uiteraard, de tijd begint na een paar bochten pas te tellen. De vrouwen begonnen en dat werd uiteraard een Duits feestje. Natalie Geisenberger won de reguliere wedstrijd op zaterdag en won in de sprint ook. Landgenote Julia Taubitz gaf 0,022 seconden toe en werd tweede, voor de derde Duitse, Dajana Eitberger, die met 0,057 seconden achterstand dan ook de laatste was die echt in de buurt bleef.

Bij de dubbels ging de winst ook naar de winnaars van de reguliere wedstrijd: Thomas Steu en Lorenz Koller uit Oostenrijk lieten hun eerste World Cup-zege gelijk volgen door nummer twee, 0,059 seconden voor de Russen Vladislav Yuzhakov en Iurii Prokhorov. Tobias Wendl en Tobias Arlt werden op 0,086 derde namens Duitsland, maar het was wel het eerste World Cup-weekeinde in vijf jaar waarin geen enkele Duitse dubbelslee een zege pakte.

Na zijn dominante vertoning in de tweede run van de mannenwedstrijd was het weinig verrassend dat Kindl de sprint bij de mannen won. Hij was 0,03 seconden sneller dan iemand die wél voor een verrassing zorgde: de Rus Aleksandr Gorbatcevich. Loch pakte op 0,101 seconden de derde plek, voor Ludwig en David Gleirscher.

Alle wedstrijden zijn hier terug te kijken.