Betsema en Van der Poel winnen op het losse zand van Koksijde

In de Belgische kustplaats Koksijde stond zondag de vijfde wedstrijd van de wereldbeker veldrijden op het programma. Denise Betsema, die de verrassing van het seizoen genoemd mag worden, boekte haar eerste wereldbekerzege. Bij de mannen was, hoe kan het ook anders, Mathieu van der Poel die als eerste over de finish kwam.

De 25-jarige Betsema won zaterdag al de Ambiancecross in Wachtebeke. Vandaag reed ze in de laatste ronde weg uit een kopgroep met Sanne Cant, Annemarie Worst, Nikki Brammeier, Ceylin del Carmen Alvarado en Katie Compton en kwam met een kleine voorsprong solo over de finish. Op de tweede plaats eindigde de Britse Brammeier. De Europese kampioene Worst werd derde. Marianne Vos had een mindere dag en werd slechts twaalfde maar blijft wel aan de leiding in de wereldbeker.

“Wat een weekend. Na gisteren kon het al niet meer stuk, maar wat vandaag gebeurde, dat kan ik amper geloven”, aldus Betsema. “Ik heb momenteel geen idee waar deze hoogvorm eindigt, maar ik kijk al uit naar het WK. Er komen eerst nog veel andere belangrijke wereldbekers aan en ik weet dat ik nog veel moet leren. Misschien is het WK te hoog gegrepen, maar ik vind altijd dat je hoge doelen moet durven stellen.”

Om 15.00u gingen de mannen van start. Lars van der Haar had de beste start en ging als eerste het veld in. Voor de eerste lange zandstrook nam Van der Poel de leiding echter al over. Op die zandstrook pakte de Nederlander al meteen een voorsprong op de rest. De achtervolgers zouden hem niet meer terug zien in het vervolg van de wedstrijd. Na iets meer dan een uur wedstrijd had de renner van Corendon-Circus een kleine halve minuut voorsprong op Wout van Aert. Op de derde plaats finishte Toon Aerts. De top vijf werd compleet gemaakt door Van der Haar en Corné van Kessel.

Uitslag vrouwen
1. Denise Betsema (NED)
2. Nikki Brammeier (GBR)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
5. Alice Maria Arzuffi (ItA)
6. Laura Verdonschot (BEL)
7. Sanne Cant (BEL)
8. Ellen van Loy (BEL)
9. Evie Richards (GBR)
10 Fleur Nagengast (NED)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Corné van Kessel (NED)
6. Laurens Sweeck (BEL)
7. Daan Soete (BEL)
8. Michael Vanthourenhout (BEL)
9. Joris Nieuwenhuis (NED)
10. Kevin Pauwels (BEL)