Langlaufer Bolshunov haalt uit, Johaug dominant na dopingschorsing

In het Finse Ruka heeft langlaufster Therese Johaug haar comeback gemaakt in de World Cup. De Noorse veelvoudig winnares werd na het seizoen 2015/16 betrapt op het gebruik van een verboden middel, wat in een lippenbalsem zat, en werd geschorst.

Inmiddels is die schorsing voorbij en in de Noorse wedstrijden in het voorseizoen skiedde ze iedereen al op een hoop. Dat deed ze wat Noorse concurrentie betreft zondag ook, maar de voornaamste concurrentie op de 10 kilometer klassieke stijl kwam uit Zweden. Eeuwige rivale Charlotte Kalla kwam nog het dichtst in de buurt, hoewel ze met 22,5 seconden achterstand ook weinig in de melk te brokkelen had.

De derde plek ging naar Ebba Andersson, toch wel de revelatie van de dag. Vorig jaar liet de 21-jarige Zweedse al met enige regelmaat zien dat ze veel in haar mars heeft, maar met 32,8 seconden achterstand pakte ze nu dan ook haar eerste World Cup-podium in pas haar elfde deelname. Johaug's landgenote Ingvild Flugstad Østberg, de Russische Yulia Belorukova - een dag eerder winnares op de sprint - en de Finse Krista Pärmäkoski waren de enige andere dames die binnen een minuut van Johaug bleven.

De complete uitslag staat hier.

Mannen
De mannen hadden 15 kilometer op het programma staan en dat leverde winst op voor de Rus Alexander Bolshunov, die een dag eerder ook de sprint al won. Op de eerste paar tussenpunten gaf de jongeling een paar seconden toe, maar in de laatste tien kilometer nam hij het heft in handen en bouwde hij zijn voorsprong kilometer na kilometer uit.

De Zweed Calle Halfvarsson had lange tijd de snelste tijd op de klokken gezet, tot de Noor Emil Iversen er een goede anderhalve seconde onderdoor dook. Dat bood echter weinig hoop op de winst, want Bolshunov was veel sneller onderweg en dat bleek: aan de finish was hij 19,5 seconden sneller dan Iversen, die net als Halfvarsson wel het podium mocht betreden, voor de Noor Martin Johnsrund Sundby en de Russen Andrey Larkov en Maxim Vyleghzanin. Thuisfavoriet Iivo Niskanen, dé specialist in de klassieke stijl, viel met de zevende plek op 43,6 seconden tegen.

De uitslag is hier te vinden.