Langlaufer Klæbo geeft World Cup-winst op oerstomme wijze weg

In het hoge noorden van Finland, in Ruka om precies te zijn, is zaterdag de World Cup voor de langlaufers van start gegaan. Dat gebeurde met een sprint in klassieke stijl, wat in de finales voor de nodige chaos zorgde.

Bij de mannen leek de strijd vooraf te gaan tussen de Noor Johannes Høsflot Klæbo, die vorig jaar het hele veld keer op keer op een hoop langlaufde, en de eveneens jonge Rus Alexander Bolshunov. Dat bleek de strijd ook te worden, eerst in de halve finales en vervolgens in de finale. Klæbo was de betere van de twee en stevende op de winst af...tot hij besloot dat de winst wel binnen was en hij rustig aan kon doen.

Bolshunov kwam als een malle langszij en pakte in de laatste meters alsnog de winst weg van de verbouwereerde Noor, die nog als tweede eindigde. Zijn landgenoten Erik Brandsdal en Emil Iversen eindigden als derde en vierde, voor Gleb Retivykh uit Rusland en de vierde Noor in de finale, Sondre Turvoll Fossli.

Bij de vrouwen was er eveneens Russische winst, hoewel daar wat minder rare zaken voor nodig waren. Yulia Belorukova was simpelweg de beste en greep haar eerste World Cup-zege. Stina Nilsson leek haar mogelijk nog uit te dagen, maar in de laatste bocht skiedde de Zweedse zichzelf omver.

Haar landgenotes Maja Dahlqvist en Ida Ingemarsdotter eindigden zo op het podium, de derde keer voor Dahlqvist en de eerste keer in bijna drie jaar voor Ingemarsdotter. De Noorse Maiken Caspersen Falla finishte als vierde, voor de Finse Krista Pärmäkoski en Nilsson.