Hockeysters winnen ook van China en spelen finale Champions Trophy tegen Australië

De hockeysters van Oranje hebben zaterdag hun laatste groepswedstrijd van de Champions Trophy met 2-1 gewonnen van thuisland China. Maxime Kerstholt en Marijn Veen maakten de goals, Veen twee minuten voor tijd. Door de overwinning speelt Nederland zondag in Changzhou in de finale tegen Australië, ondanks de nederlaag die de Aussies zaterdag leden tegen Japan.

In het eerste kwart was het Maxime Kerstholt die Nederland met haar eerste goal van het toernooi op voorsprong zetten tegen de Chinezen, die moesten winnen om zich voor de finale te plaatsen. Maria Verschoor kreeg in de hoek een vrije slag en speelde de bal snel naar Maartje Krekelaar, die Kerstholt bediende. Kerstholt legde hem voor haar backhand en schoot hard raak: 1-0. Een goal zoals ze die ook vaak in de Livera Hoofdklasse Dames maakt.

Voor rust miste Oranje grote kansen via Maria Verschoor en Ginella Zerbo, maar moest het ook oppassen voor uitbraken van de snelle Chinezen, die in de eerste helft één keer op doel schoten. Josine Koning, die ook dit toernooi Anne Veendendaal afwisselt, redde prima.

Na rust stond de Chinese keepster opnieuw in de weg op schoten van Marijn Veen, Xan de Waard, Maartje Krekelaar en een flats van Eva de Goede uit een strafcorner, de enige die Nederland deze wedstrijd kreeg.

Kort nadat China twee minuten voor tijd met een vliegende keepster ging spelen, maakte Marijn Veen de beslissende goal (2-0). Haar vijfde van het toernooi. In de slotminuut kwam China nog terug tot 2-1. De finale tussen Nederland en Australië is zondag om 11.30 uur te zien via NOS.nl