Voltallig gezin gepakt voor ruim 160 auto-inbraken

Het onderzoek naar zeven autoinbrekers, die half augustus in Domburg werden aangehouden, is afgerond. Het onderzoek sluit aan bij de landelijke integrale aanpak van de Taskforce Mobiel Banditisme om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor mobiele bendes. Politie en justitie vermoeden dat het gezin van half juli tot de aanhouding op 16 augustus verantwoordelijk is voor misschien wel 160 auto- en camperinbraken aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. De familie wordt gezien als een duidelijk voorbeeld van mobiele bandieten. Op dinsdag 4 december start de (pro-forma)rechtszaak.

De politie kwam het gezin op het spoor tijdens een onderzoek naar een grote reeks inbraken aan de kust. In deze periode werden enkele mensen als verdachten op camerabeelden vastgelegd. Tijdens een extra controle aan de kust werd op 16 augustus in Domburg een verdachte camper gesignaleerd. In de auto zaten enkele inzittenden, die stonden afgebeeld op de camerabeelden. Hierop werden vier volwassenen en vier kinderen aangehouden.

Identiteit
Het politieonderzoek richtte zich eerst op het vaststellen van hun identiteit. Dit werd bemoeilijkt omdat ze niet de Nederlandse nationaliteit hadden en geen geldige identiteitsbewijzen hadden. Het Interregionaal Rechtshulp Centrum en de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) hielpen hierbij. Drie mensen hadden valse Italiaanse documenten. Het gaat om een man (43) met zijn 41-jarige vrouw en vier kinderen (15; 17; 18 en 20 jaar). De andere twee kinderen, een jongen (11) en een meisje van 1 jaar zijn geen verdachten in dit onderzoek.

Buit
Vervolgens werd het onderzoek gericht op de vele auto- en camperinbraken aan de kust. De camper, waarin de verdachten reden, werd in beslag genomen. In het voertuig werden vele spullen in beslag genomen, zoals koffers, kleding, speelgoed, elektrische apparaten, laptops, telefoons, sieraden en geld.

Mensenhandel, uitbuiting en kindermishandeling
Door het team mensenhandel werd onderzoek gedaan naar mensenhandel en uitbuiting. Hierbij bleek dat een van de kinderen in opdracht van de vader geld met een gestolen pinpas heeft opgenomen. Tevens is het vermoeden ontstaan dat de kinderen geen of onvoldoende scholing hebben genoten. Ook is door het criminele gedrag een scheve machtsverhouding ontstaan, waarbij geen duidelijke ouder-kind rol meer was.

De ouders hebben profijt gehad van het crimineel gedrag van hun kinderen en zullen hiervoor vervolgd worden. Politie en justitie brengen het nieuws over dit onderzoek speciaal tijdens de Week tegen Kindermishandeling naar buiten. Zij pleiten er beiden voor om de veiligheid van minderjarige kinderen te vergroten.

Belgisch onderzoek
Tijdens de samenwerking met de Belgische recherche bleek dat ook aan de Belgische kust veel inbraken waren gepleegd, vooral in de periode voordat er in Nederland werd ingebroken. Vermoedelijk is deze familie daar ook voor verantwoordelijk.

Criminele organisatie
Nu het politieonderzoek in de afrondende fase zit, verdenken politie en justitie de man en de vrouw er verder van dat zij leiding gaven aan een criminele organisatie, met als doel om diefstallen en inbraken te plegen om zodoende te kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. Uit het onderzoek is gebleken dat de groep dagelijks parkeerplaatsen afstruinde en meerdere auto- en camperinbraken per dag pleegden. Het gezin is een bende, welke rondreisde met als doel om misdrijven te plegen, het zogenaamde mobiel banditisme.

Opvang
De ouders en de twee meerderjarige kinderen zitten, in afwachting van de rechtszaak, nog vast. De minderjarige kinderen zijn in vrijheid gesteld en in een pleeggezin geplaatst. Zij zijn nog wel verdachte. Ook voor de twee kleinsten is onderdak geregeld.