Wereldkampioen skiën Guay stopt per direct na zware crash teamgenoot

Alpineskiër Erik Guay heeft per direct zijn ski's aan de wilgen gehangen. Dat heeft de 37-jarige Canadese veteraan laten weten rondom de World Cup-wedstrijd in Lake Louise, waar het seizoen voor de snelheidsspecialisten deze week wordt geopend.

Tijdens de eerste officiële training ging Guay's teamgenoot Manuel Osborne-Paradis woensdag hard onderuit. De 34-jarige Canadees kwam er met een dubbele beenbreuk nog relatief genadig vanaf, maar moest wel per helikopter afgevoerd worden. "Ik ging een paar man na hem naar beneden en wist dat er iets behoorlijk fout was gegaan", aldus Guay. "Ik probeerde mijzelf in zijn schoenen te zien en bedacht me dat ik de energie niet zou hebben om dat hele herstelproces weer in te gaan als mij zoiets zou overkomen."

Volgens Guay heeft een risicovolle sport als alpineskiën niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal volledige toewijding nodig. "Ik had er niet meer zoveel plezier in als vroeger. Normaal genoot ik er enorm van als ik in het starthok stond en die spanning en nervositeit voelde, maar dat gevoel was er niet meer. Ik zat met mijn hoofd nog thuis in plaats van op de piste, waar ik dan zou moeten zijn", zegt de vader van vier jonge kinderen. "Ik vind het steeds zwaarder worden om zo lang weg te blijven. Elke keer dat ik langer dan een week weg ga voelt het weer als een steek."

Crazy Canucks als inspiratiebron
Guay begon met alpineskiën dankzij de fameuze Crazy Canucks, vijf Canadese skiërs die het de Europeanen in de jaren zeventig en tachtig bijzonder moeilijk maakten met hun agressieve stijl op de afdaling. Hij zou uiteindelijk de succesvolste Canadese skiër ooit worden, met 25 World Cup-podiums en, belangrijker nog, twee wereldtitels: in 2011 werd Guay wereldkampioen op de afdaling, vorig jaar pakte hij de wereldtitel op de super-G. Alleen een olympische medaille ontbreekt, in 2006 strandde de Canadees in Turijn op één tiende van het podium.

Dat hij geen olympische medaille heeft, waardoor hij vooral in eigen land toch een stuk minder beroemd is, boeit hem eigenlijk niet zo: "Ik hoop vooral dat ik een paar jonge gasten heb kunnen inspireren om hun dromen in deze sport na te jagen en er alles voor te geven." Woensdag ging Guay in de training nog naar beneden, donderdag was hij de enige van de 82 skiërs op de startlijst die niet aan de start verscheen en dat gaat ook niet meer gebeuren, want de wereldkampioen - die na dit seizoen zou stoppen - stopt per direct.