Toren van Pisa staat rechter

De Toren van Pisa, natuurlijk bekend omdat 'ie nogal scheef staat, is in de afgelopen jaren een stukje rechter gaan staan. Uit metingen is gebleken dat de toren in de afgelopen twintig jaar maar liefst 4 centimeter rechter is komen te staan.

Het is goed nieuws voor de toren, waarvan in de jaren negentig nog werd gevreesd dat er een instorting aan zat te komen. Om dat te voorkomen werden vele tientallen tonnen aan loden gewichten in de toren verwerkt, waardoor de boel stabieler moest worden.

Dat lukte prima en in 2008 konden er voor het eerst in eeuwen weer mensen naar binnen zonder dat het gevaarlijk werd. Na het plaatsen van de gewichten kwam de toren gelijk al een paar centimeter rechter te staan en daar is nu dus nog wat bij gekomen.

Volgens Nunziante Squeglia van de universiteit van Pisa, die samenwerkt met een groep wetenschappers die de toren al jaren in de gaten houden, is vooral de stabiliteit van de klokkentoren belangrijk. "En die is beter dan we hadden verwacht", klinkt het.

Tijdens de bouw van de toren, die begon in 1173, ontdekte men al dat er iets niet helemaal goed ging. Om het te corrigeren werden de verdiepingen aan één kant iets hoger gemaakt, waardoor de toren nu een soort bochtje heeft.