Oranje op miraculeuze wijze naast Duitsland

Nederland heeft zich maandagavond geplaatst voor de 'final four' van de Nations League. Op bezoek bij Duitsland ontsnapte het aan een nederlaag.

Een punt was genoeg voor Oranje, waar Kenny Tete en Quincy Promes speelden in plaats van Denzel Dumfries en Steven Bergwijn, om de 'final four' te bereiken, maar het waren de gedegradeerde Duitsers die het initiatief nemen in de openingsfase en na negen minuten spelen de score openden. Serge Gnabry speelde Timo Werner in en de spits plaatste de bal van een meter of twintig in de linkerhoek: 1-0. Twee minuten later viel ook bijna de 2-0 te noteren, maar een voorzet van Nico Schulz werd door Werner van dichtbij gemist.

De 2-0 volgde alsnog in de 19e minuut. Met een mooie lange pass bediende Toni Kroos Leroy Sané en de aanvaller van Manchester City speelde zich vrij en schoot via het been van Kenny Tete raak. Jasper Cillessen kreeg zijn hand daarbij maar half tegen de bal. Tien minuten voor rust kreeg Oranje bijna de hulp van Duitsland om terug te komen in de wedstrijd. Een voorzet van Daley Blind werd door Niklas Süle maar net over zijn eigen doel gekopt.

Nederland ontsnapte nog voor rust aan de 3-0. Een voorzet van linksback Schulz werd door Serge Gnabry maar net over gekopt. Op slag van rust raakte Ryan Babel geblesseerd en moest hij de strijd staken. Dit zorgde ervoor dat Javairô Dilrosun zijn debuut kon maken.

Direct na rust kreeg Duitsland weer een goede kans. Werner haalde in de korte hoek hard uit, maar Cillessen bracht redding. De ploeg van Ronald Koeman speelde slordig en kwam na 56 minuten niet verder dan een schot van Promes dat een eenvoudige prooi was voor Manuel Neuer. Na een uur spelen moest de onzichtbare Georginio Wijnaldum het veld verlaten en verving Tonny Vilhena hem. Er ontbrak een fase aan waarin Oranje beter in de wedstrijd kwam, maar ontsnapte aan de 3-0. Op de counter stuurde Gnabry Werner weg, maar de spits van RB Leipzig schoot voorlangs.

Na 66 minuten volgde er treurig einde aan het debuut van Dilrosun die geblesseerd de strijd moest staken. De aanvaller van Hertha BSC werd vervangen door Luuk de Jong. Bij Duitsland mocht Thomas Müller zijn opwachting maakte, waarmee hij voor de honderdste keer zijn opwachting maakte in het shirt van Die Mannschaft .

Twintig minuten voor tijd ontsnapte Oranje wederom aan de 3-0. Na een pass van Marco Reus had Sané de bal voor het inschieten, maar Frenkie de Jong gleed de bal voor zijn voeten weg. Via Memphis Depay, vrijdag nog een van de doelpuntenmakers tegen Frankrijk, kreeg Nederland twaalf minuten voor tijd een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar Neuer bracht redding met zijn voet. Vijf minuten voor tijd viel alsnog de 2-1. Promes haalde vanaf de rand het strafschopgebied heerlijk uit en liet Neuer kansloos. Het was het teken voor Oranje om een slotoffensief te beginnen en in de negentigste minuut viel de gelijkmaker. Na een mooie voorzet vanaf de rechterflank volleerde Virgil van Dijk van dichtbij de 2-2 tegen de touwen.