NS maakt nieuwe dienstregeling bekend

op zondag 9 december gaat de niewe dienstregeling van de NS in. Vanaf dan rijdt NS elke uur een extra – vijfde - trein op de snelgroeiende hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook kunnen reizigers vanaf die dag gebruik maken van gloednieuwe Sprinters en een gloednieuw station: Lansingerland-Zoetermeer. De dienstregeling blijft in 2019 op hoofdlijnen hetzelfde als in 2018: voor 98% van de reizigers verandert er niet of nauwelijks iets. Wel kunnen vertrek- en aankomsttijden op sommige stations iets veranderen. Reizigers kunnen de dienstregeling raadplegen via de NS-app of NS.nl.

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: “We hebben de treinen uitvoerig beproefd en de eerste ervaringen zijn goed. Maar de belangrijkste test is natuurlijk als ze elke dag met reizigers in de dienstregeling rijden. De uitbreiding van onze Sprintervloot is enorm belangrijk voor grote groepen reizigers die korte afstanden reizen. We hopen dat onze reizigers de trein waarderen.”

Traject Amsterdam-Rotterdam
Tussen Amsterdam en Rotterdam start straks elk uur een extra trein op de hogesnelheidslijn. Daarmee rijden hier ieder uur 5 treinen per richting (exclusief Thalys en Eurostar). Ook worden de bestaande treinen van de Intercity direct tussen Amsterdam en Rotterdam verlengd. De capaciteit van deze snelle verbinding stijgt daarmee met bijna 20%.

Lansingerland-Zoetermeer
Het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer wordt per 9 december in gebruik genomen. De Sprinter van Den Haag Centraal naar Gouda stopt hier vier keer per uur in beide richtingen. Op een gemiddelde werkdag zullen 2000 à 2500 reizigers van dit station gebruik maken.

Nieuwe Sprinters
NS verwacht opnieuw een groeiend aantal reizigers. Daarvoor zullen er waar mogelijk treinen verlengd worden. Met ingang van de nieuwe dienstregeling stromen de eerste van 118 nieuwe Sprinters gefaseerd in op het spoor. Dit levert in totaal 20.000 extra zitplaatsen op voor reizigers. 

NS reisassistentie
Met de dienstregeling breidt NS ook de assistentieverlening voor reizigers met een beperking uit met acht extra stations: Akkrum, Olst, Amersfoort Vathorst, Dieren, Ravenstein, Rilland Bath, Hillegom en Wormerveer. NS biedt deze dienst dan aan op in totaal 127 treinstations.

NS maakt nieuwe dienstregeling bekend (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS maakt nieuwe dienstregeling bekend (Foto: Nederlandse Spoorwegen)