Ajax opent kantoor in New York: "Moeten innovatief zijn"

Ajax kijkt meer en meer over de grens om inkomsten te vergaren en nu is New York de volgende stap. Dinsdag opent de Amsterdamse club er een kantoor.

Het pand is gevestigd op Broadway, vlak naast het hoofdkantoor van de Major League Soccer. Ajax wil de samenwerking met die clubs aangaan en tegelijkertijd een graantje meepikken van de groeiende populariteit van het voetbal in de Verenigde Staten. De club opende eerder al filialen in Afrika, Azië en Australië. Commercieel Menno Geelen legt in gesprek met De Telegraaf uit waarom.

“Om structureel te kunnen meedoen met de Europese (sub)top, moeten we voor nieuwe inkomstenbronnen zorgen. Daarvoor moeten we innovatief zijn en internationaal denken. Deze stap richting New York is daar een voorbeeld van”, aldus de beleidsbepaler. De commerciële inkomsten groeiden de afgelopen jaren van 68 miljoen naar 91 miljoen euro en de verwachting is dat de grens van honderd miljoen dit jaar overschreden wordt.

In Nederland is een grote groei niet meer mogelijk, dus kijkt de club over de grens. Ajax heeft al samenwerkingsverbanden met Guangzhou R&F Football Club in China, Sagan Tosu in Japan, Sydney FC in Australië. Daarnaast is het voor 51 procent eigenaar van Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. Vanuit China komen jaarlijks miljoenen binnen en dat moet nu ook vanuit New York gaan gebeuren. Meerdere sponsoren van de club zitten daar en een samenwerking met de Amerikaanse clubs zou de club ook geen windeieren leggen.

Zij hebben nog geen jeugdopleidingen zoals we dat in Nederland kennen en Ajax zegt te ervaren dat er steeds meer vraag is naar de kennis over het hoe en wat. De club staat er zelfs voor open om een jeugdopleiding van een Amerikaanse club aan te sturen. Met deze stap volgt Ajax de voetsporen van Bayern München, wat zich ook op de Amerikaanse markt begeeft. Ajax reist in januari af naar de Verenigde Staten om mee te doen aan de Florida Cup. Tussen 5 en 13 januari wordt hier het trainingskamp afgewerkt. Ook spelen de Amsterdammers tegen Flamengo en Sao Paulo.