'Dode' bejaarde: 'Ik lag gewoon te slapen'

In de Indiase regio Rajasthan was een familie druk bezig met de voorbereidingen voor de begrafenis van hun familielid, de 95-jarige Budh Ram Gujjar. De beste man werd dood gevonden en een door zijn familie ingehuurde arts verklaarde hem dan ook dood.

De naasten werden erbij gehaald en een geestelijke kwam de diverse taken volbrengen die bij het overlijden horen. Mannen in de familie gingen naar de kapper, want de lokale traditie is dat men het hoofd kaal laat scheren voor de begrafenis van een familielid.

De volgende stap was het wassen van Budh Ram's lichaam, te beginnen met een goede plens water op zijn borst. Ineens begon hij echter te rillen, bepaald geen typisch gedrag voor een dode. Zijn familie bracht hem naar bed, waar hij al snel duidelijker begon te ademen, alvorens hij rechtop ging zitten.

De oude man vertelde hen dat hij gewoon even was gaan slapen. "Hij had wat pijn op zijn borst en ging even liggen", aldus zijn zoon. Die was ook blij met de timing: het hindoefeest Diwali wordt niet gevierd door mensen waar een naaste van is overleden, maar nu kan de familie Ram flink feesten. "Het wordt geweldig", aldus de jongste zoon van de nepdode.