Iraans en Spaans goud op WK gewichtheffen na spannend gevecht

In het Turkmeense Ashgabat begint het wereldkampioenschap gewichtheffen het einde zo langzamerhand te naderen. Het is er nog niet helemaal en donderdag stonden er dan ook weer twee gewichtsklassen op het programma. Het niveau daarin was niet geweldig, de strijd was wél mooi. 

Mannen -102kg
Het werd een fraaie strijd bij de mannen tot 102kg, die vooral bestond uit deelnemers die 'gegroeid' zijn vanuit de klasse tot 96kg en die juist wat gezakt zijn vanuit de klasse tot 105kg. Aandacht was er voor Ilya Ilyin uit Kazachstan: hij heeft in de afgelopen twee jaar al zijn prijzen, waaronder dubbel olympisch goud, wegens positieve dopingtests in moeten leveren, maar mocht in Ashgabat weer meedoen.

Dat kon niet, want hij was geblesseerd, maar hij schreef zich wel in en haalde de gewichtslimiet. Hij was geen moment van plan om te starten, maar het halen van de limiet en dus officieel 'meedoen' aan de wedstrijd was van belang met het oog op olympische kwalificatie, waarvoor gewichtheffers aan minstens zes wedstrijden mee moeten doen.

Geen Ilyin dus en het niveau lag niet geweldig hoog, maar dat maakte het gevecht er niet minder leuk op. Het ging tussen vier mannen: regerend kampioen Ali Hashemi en zijn Iraanse landgenoot Reza Beiralvand, de Oekraïner Dmytro Chumak en de Oezbeekse junior Akbar Djuraev. Vooral hij maakte bij het trekken grote indruk: van 173 en 178 kilo ging hij door naar 180kg, wat hem het trekgoud opleverde. Hashemi bleef met 179kg prima in de buurt, Chumak en Beiralvand leverden met 176 en 175 kilo wat in.

Bij het stoten opende Djuraev met 200kg, waarna hij 207kg omhoog tilde. Beiralvand miste dat gewicht, maar ging door naar 208 en haalde dat wel. Chumak en Hashemi openden vervolgens met respectievelijk 210 en 211 kilo, waarna Djuraev zijn topwedstrijd afsloot met 212kg en een totaal van 392kg.

Dat was goed voor de eerste plek, tot Chumak er met 217kg overheen ging en hij op 393kg uit kwam. Hashemi stootte ook 217 omhoog en nam met totaal 396 de leiding, waarna Beiralvand weer aan de beurt was: hij tilde toch wat verrassend 218kg omhoog en stootte Djuraev met zijn totaal van 393kg zo net van het podium. Chumak faalde op 221kg en moest genoegen nemen met zilver, achter Hashemi, die zijn laatste poging liet voor wat het was.

Overigens viel het niveau zoals gezegd tegen: Hashemi won met totaal 396kg, terwijl zijn landgenoot Sohrab Moradi een dag eerder de klasse tot 96kg won met 416kg als totaalgewicht, waarbij Tian Tao ook nog eens 407kg en dus veel meer dan Hashemi tilde.

Mannen -102kg (Bron: YouTube)

Vrouwen -81kg
De vrouwen tot 81kg leverden een opvallende startlijst op. Vorige maand publiceerde gewichthefbond IWF de initiële deelnemerslijsten en in deze klasse zouden welgeteld vijf dames van de partij zijn. Een gouden kans voor een heleboel anderen en dus besloten veel vrouwen om de klasse tot 76kg - met een Noord-Koreaanse en Chinese topfavoriete - te laten voor wat het was en zich voor de klasse tot 81kg in te schrijven.

De ogen waren vooral gericht op Lidia Valentin. De 33-jarige Spaanse was vele jaren subtop in Europa en de wereld, maar is zo'n beetje de grootste winnares van het hele dopinggebeuren van de laatste jaren: ineens kreeg ze olympisch zilver van 2008 en bleek ze olympisch kampioene in 2012, waarna ze in Rio toch wat teleurstellend brons pakte. Vorig jaar won ze de wereldtitel (-75kg) en dat hoopte de Europees kampioene nu weer te herhalen.

Bij het trekken begon Valentin in elk geval overtuigend: ze tilde 113kg omhoog, vijf kilo meer dan naaste concurrente Darya Naumava uit Wit-Rusland en de Kazachse Raushan Meshitkhanova, die uitkwam in de B-groep. De Amerikaanse Jenny Arthur (106kg) en Tamara Salazar uit Ecuador (105kg) deden ook nog goed mee en zouden zich bij het stoten in de strijd om de medailles mengen.

Het stoten leverde prima spanning op en aan het einde hadden de eerste vier dames allemaal nog één poging. Arthur stond met totaal 241kg op brons, Salazar ging voor 137kg om er één kilo overheen te komen. Dat lukte, maar op behoorlijk controversiële wijze: de Ecuadoriaanse vocht met alles wat ze in zich had, leek toch echt de regels te breken door haar armen te buigen en opnieuw te strekken, maar kreeg opvallend genoeg toch het groene licht.

Salazar kwam zo op totaal 242kg uit, Arthur haalde haar laatste poging niet en dus was er controversieel brons voor Ecuador. Valentin kende op 136kg een zeldzame misser, maar haalde het in haar tweede poging wel. Ze kwam zo op 249kg uit en dat bleek genoeg voor goud: Naumava hield het bij 137kg in het stoten en dus 245kg als totaalgewicht, goed voor zilver - en goud in het stoten.

Vrouwen -81kg, met de vrij dubieuze beslissing in de strijd om brons na 1:29.50 uur (Bron: YouTube)