Tadic helpt Ajax aan belangrijk punt tegen Benfica

Dusan Tadic heeft met een belangrijk doelpunt gezorgd voor een zwaarbevochten puntendeling met Benfica. Daarmee houdt Ajax alles in eigen hand.

De Amsterdammers zouden zich met een overwinning in Lissabon verzekeren van de achtste finales. Tegelijkertijd had de ploeg van Erik ten Hag de vorige onderlinge wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA nog in het achterhoofd en toen kon het beide kanten op. Benfica had weliswaar driemaal op rij verloren, maar blijft een gevaarlijke ploeg.

In de openingsfase tastten beide ploegen af en het eerste gevaar kwam al in de eerste minuut van de thuisploeg, waar Grimaldo het probeerde met een afstandsschot. Onana bleek paraat, maar ging na een half uur spelen tot tweemaal toe opzichtig in de fout. Eerst wilde hij Jonas uitkappen toen de lepe spits op hem af kwam stormen. Dat ging nog net goed, maar bij de verre ingooi die daarop volgde tastte de doelman volledig mis.

Jonas controleerde de bal met de borst en nam hem daarna in één keer op de slof, waardoor de sluitpost te laat was om het onheil af te wenden. Ajax zette er tot die tijd helemaal niets tegenover. De ploeg speelde met veel pressie, maar was zelf enorm slordig. Dat het toch nog met een gelijke stand had kunnen rusten, kwam via toeval tot stand. Een vrije trap van Lasse Schöne werd matig verwerkt, Donny van de Beek schoot de rebound voorlangs en Frenkie de Jong kwam een teenlengte te kort om binnen te tikken.

Na de pauze kwam de gelijkmaker er alsnog na goed doorzetten van Dusan Tadic. De als centrumspits geposteerde Serviër werd met een heerlijke pass van Hakim Ziyech weggestuurd en vanuit een moeilijke hoek schoot hij via de hand van een verdediger raak.

Met nog een half uur te spelen joeg Ajax vervolgens op de winnende goal, maar die kwam er niet in het bij tijd en wijle zeer onvriendelijke duel. Ziyech was er met een schot van afstand nog het dichtste bij, tot Benfica in de slotfase een enorme kans kreeg uit een corner. Dat bood Onana de kans om zijn fout recht te zetten en dat deed de doelman tot opluchting van de Amsterdammers uiterst knap.

Dankzij de remise houden de Amsterdammers alles in eigen hand. Ajax heeft nu acht punten, terwijl Benfica op vier blijft steken. Bayern München pakt de kop met tien punten. Tegen AEK Athene was Robert Lewandowski goud waard door beide goals te maken. De Duitsers speelden niet groots, maar waren simpelweg te sterk voor de Grieken, die de rij sluiten met nul punten uit vier duels. Als Ajax op de volgende speeldag wint van AEK - of als Benfica verliest van Bayern - is de ploeg van Erik ten Hag zeker van de volgende ronde.

Dusan Tadic redt punt voor Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Dusan Tadic redt punt voor Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)