Titanenstrijd op WK gewichtheffen, Noord-Koreaanse kampioene geklopt

Op het WK gewichtheffen in het Turkmeense Ashgabat kregen de toeschouwers woensdag weer mooie strijd te zien. Ook nu stonden er weer twee gewichtsklassen op het programma, één bij de mannen en één bij de vrouwen.

Mannen -96kg
De dag werd dit keer geopend door de mannen tot 96 kilogram en dat beloofde bijzonder mooi te worden. Het brons ging ietwat verrassend naar de Roemeense Europees kampioen Nicolae Onica, die 175kg stootte en vervolgens bij het trekken tot 216kg kwam. Pogingen op 222kg en daarna zelfs nog 227kg mislukten, dus eindigde Onica met een totaal van 391kg, één kilo meer dan Yauheni Tsikhantsou uit Wit-Rusland en de Egyptische Qatarees Faris Ibrahim El-Bakh.

Voor de jonge El-Bakh was het toch wat zuur: bij het trekken kwam hij tot 171kg, waarna 174kg twee keer mislukte. Bij het stoten lukte 217kg in zijn tweede poging, maar 222kg ging vervolgens net mis en dus moest hij genoegen nemen met een bronzen stootmedaille.

De echte strijd, die om het goud, ging verder tussen twee titanen: de Iraniër Sohrab Moradi, regerend olympisch- en wereldkampioen en in de nu opgedoekte klasse tot 94kg wereldrecordhouder, en de Chinees Tian Tao, die na enkele jaren in de klasse tot 85kg debuteerde in de zwaardere klasse. Tian opende het trekken met 175kg, Moradi met 181kg, een gewicht wat de Chinees in zijn laatste poging haalde. Moradi ging vervolgens voor 186kg, faalde, maar haalde het in zijn laatste poging alsnog: een verbetering van het 'standaard wereldrecord'.

Bij het stoten begon Tian met 215kg, waarna Moradi volgde met 223kg. De Chinees ging door met 226, een dik persoonlijk record, maar nadat Moradi 230kg haalde had Tian weinig keuze: zilver was al binnen en om nog kans te houden op goud moest 236kg omhoog. Dat lukte...bijna. Een dappere poging werd net niet beloond en dus eindigde hij met totaal 407kg. Moradi probeerde nog eens een nieuw wereldrecord van 237kg, maar dat lukte niet. Wel eindigde hij met totaal 416kg, net als de 230kg bij het stoten een dikke verbetering van de standaardrecords.

Wereldrecords voor Moradi (Bron: YouTube)

Vrouwen -76kg
De vrouwen tot 76kg vochten om het goud en ook hier ging het tussen twee kandidaten, waardoor we het brons alvast even vermelden: de pas 20-jarige Ecuadoriaanse Neisi Dajomes maakt al een jaar of drie grote indruk en blijft groeien. Vorig jaar won ze op het WK zilver, maar veel toppers waren toen afwezig. Die waren er nu wel en met een veel hoger totaalgewicht als vorig jaar (259kg in plaats van 240kg) pakte Dajomes nu knap brons.

De eerste plek na het trekken was voor Rim Jong-sim uit Noord-Korea, olympisch kampioene in 2012 (-69kg) en 2016 (-75kg). Over deze Rim schreven we in 2015 overigens al eens een berichtje, nadat ze ondanks een ogenschijnlijk zeer pijnlijke blessure op ongekende wijze WK-zilver pakte. Dat verder geheel terzijde, Rim won het trekgoud met 119kg, één kilo meer dan de Chinese Wang Zhouyu. Die opende het stoten met 140kg, waarna Rim naar 145kg ging. Wang tilde 146kg op, Rim ging er met 150kg nog eens overheen.

De Chinese zette door met 152kg en kwam zo op een totaal van 270kg uit, één kilo meer dan Rim op dat moment. De Noord-Koreaanse ging voor 153kg in haar laatste poging, een opvallende keuze aangezien 152kg ook genoeg was geweest voor goud. Rim vocht zich met alles wat ze in zich had bijna naar het goud, maar kwam nét tekort en moest genoegen nemen met zilver.

Vrouwen -76kg (Bron: YouTube)

Medaille
Overigens was er ook nog Iraans goud voor Saeid Mohammadpour. Die is weliswaar al ruim zes jaar niet in actie gekomen, maar dat hoefde ook niet: het ging om het olympisch goud van Londen 2012. Daar eindigde Mohammadpour als vijfde, maar in de loop der jaren werden de nummers één, twee, drie en vier allemaal gepakt op doping en dus ontving Mohammadpour in Ashgabat tijdens een speciale ceremonie dan eindelijk het goud.