Jong toptrio debuteert met monsterzege in college basketbal

In de Verenigde Staten is het seizoen in het college basketball weer begonnen, waar het gros van de toekomstige NBA-sterren hun opwachting maakt. Er stonden meer dan 140 wedstrijden op het programma, maar de meeste aandacht ging uit naar de Champions Classic in Indianapolis.

Sinds 2011 wordt het seizoen jaarlijks geopend met de Champions Classic, waarin vier van de historisch gezien beste teams in het college basketball tegen elkaar spelen: de Kansas Jayhawks, Michigan State Spartans, Kentucky Wildcats en Duke Blue Devils. Het als eerste gerangschikte Kansas nam het dit jaar op tegen Michigan State en in een spannende wedstrijd wonnen ze met 92-87.

Toch ging de meeste aandacht uit naar het andere duel, Duke (#4) tegen Kentucky (#2). Waarom? Duke heeft een behoorlijke slag geslagen wat betreft het aantrekken van high school-talent. Van de vijf spelers die vorig jaar toch wel gezien werden als de beste high school-spelers in het hele land, gingen er maar liefst drie naar Duke, waar 'Coach K' Mike Krzyzewski is begonnen aan zijn 39e seizoen als hoofdcoach - Duke won vijf nationale titels, allemaal onder zijn leiding.

In de ranking van ESPN stonden RJ Barrett, Zion Williamson en Cam Reddish op één, twee en drie en Duke strikte ze allemaal. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen en het drietal, volgens kenners volgend jaar waarschijnlijk al spelend in de NBA, stelde zeker niet teleur.

Williamson knalde er onder meer een heerlijke two-handed dunk in en was goed voor 28 punten, Reddish tekende voor 22 punten en Barrett werd met 33 punten de topschutter. Kentucky werd volledig opgerold door de Blue Devils, waar het sensationale drietal met 83 punten maar één punt minder scoorde dan heel Kentucky. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 118-84, de grootste nederlaag in jaren voor de Wildcats.

Het nieuwe toptrio van Duke haalt uit (Bron: YouTube)

Bij de Oregon Ducks debuteerde overigens de geboren Zuid-Soedanees Bol Bol. Voor de NBA-liefhebber klinkt die naam wellicht bekend in de oren en dat kan goed kloppen: de 18-jarige Bol is de zoon van Manute Bol, met 2,30 meter de langste NBA-speler ooit. Zoon Bol (Bol) heeft de genen goed meegekregen, want met 2,18 meter is hij ook geen kleintje.

Een kleintje is de Nederlander Matt Haarms ook zeker niet. Hij speelt bij de Purdue Boilermakers en vooral zijn lengte is daar erg nuttig: de 21-jarige Amsterdammer meet 2,21 meter en daarmee helpt hij Purdue al een tijdje. De eerste wedstrijd, thuis tegen het vrij matige Fairfield, leverde een 90-57 zege op, met onder meer drie blocks van de boomlange Nederlander - die bij sommige blocks niet eens hoeft te springen.