Korps Mariniers kan op 2400 stroopwafels rekenen na regenjasgrap

Minister Ank Bijleveld-Schouten bezocht de afgelopen dagen de bergtraining van de 2nd Marine Combat Group in de Schotse bergen. Ze zag met eigen ogen en ondervond tevens aan den lijve wat het is om onder zware omstandigheden te trainen.

Op dit moment oefenen ongeveer 300 mannen en vrouwen in de bergen. Nog eens 100 militairen zorgen voor de ondersteuning. Bijleveld noemde het indrukwekkend om te zien hoe de militairen samenwerken. "Het is niet gemakkelijk om onder deze extreme omstandigheden te overleven, laat staan te vechten", zei ze.

De minister liep mee met een groep mariniers die een zogenoemde 'advance to contact'-oefening deden. Daarbij gaan mariniers voorwaarts tot er contact wordt gemaakt met de (oefen) vijand. De harde wind, de slagregen en het onherbergzame terrein vroegen het uiterste van de mariniers. "Het zijn zware omstandigheden waaronder de mariniers trainen, maar als je van de natuur en het buitenleven houdt, is het ook een uitzonderlijk mooie ervaring. Die prachtige vergezichten blijven mij althans nog lang bij."

Gesprekken
Naast meekijken en -lopen ruimde Bijleveld veel tijd in voor gesprekken met de mariniers. Ze wilde niet alleen horen wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan. Zaken als zorgen over het aantal vacatures, de arbeidsvoorwaarden en ook de kazerne in Vlissingen passeerden de revue. Ook het materieel stond op de gespreksagenda, want goed materieel draagt bij aan de moraal van de militairen. Bijleveld: ‘Ik vind het belangrijk om op de werkvloer met elkaar in gesprek te gaan. We moeten samen werken aan het verder op orde brengen van de krijgsmacht.’

Stroopwafels
Een stroopwafelbakker reageerde op het twitterbericht van Ank Bijleveld met de vraag of de mariniers wel over regenjassen beschikte, waarop het Korps Mariniers reageerde met de woorden: "Ja, maar géén stroopwafels. Wij herhalen: géén stroopwafels" met daarbij de opmerking dat bezorging geen probleem was en dat afhalen ook nog wel zou lukken. 

De grappige discussie die volgde is erin geëindigd dat de koekenbakker beloofd heeft om het Korps Mariniers daadwerkelijk van 2400 stroopwafels te voorzien. 

Volgende week start de eindoefening en komt er een einde aan 5 weken bergtraining.

Ank Bijleveld bezoekt mariniers in Schotland (Foto: Defensie.nl)
Ank Bijleveld bezoekt mariniers in Schotland (Foto: Defensie.nl)