Eindelijk Russisch goud op WK gewichtheffen, Chinese domineert

Op het wereldkampioenschap gewichtheffen in Ashgabat stonden dinsdag weer twee gewichtsklassen op het programma. De mannen tot 89 kilogram en de vrouwen tot 71kg streden in de Turkmeense hoofdstad om de medailles.

Vrouwen -71kg
Spanning was er bij de vrouwen niet echt, met name dankzij de 22-jarige Chinese Zhang Wangli. Ze won het trekken met 115kg overtuigend: Nadezda Likhacheva uit Kazachstan bleef steken op 112kg, de Egyptische wereldkampioene Sara Ahmed kwam tot 111kg. Bij het stoten was het beeld niet heel anders: Zhang opende op 140kg en op dat moment was iedereen behalve Ahmed al klaar.

De Egyptische tilde 141kg nog omhoog, maar nadat Zhang 148kg - een nieuw wereldrecord - met succes boven het hoofd stootte vond Ahmed het welletjes geweest, ze had immers een compleet onrealistische prestatie moeten leveren om de Chinese aan te vallen en het zilver was toch al binnen. Zhang ging nog even door en slaagde ook met 152kg, nog een nieuw wereldrecord en met 267kg ook een nieuw totaalrecord. Likhacheva deed met 130kg precies genoeg om het brons veilig te stellen.

Vrouwen -71kg (Bron: YouTube)

Mannen -89kg
Het werd een strijd die kwalitatief weliswaar niet zo geweldig was, maar wel voor flink wat spanning zorgde. Het trekken leverde winst op voor de Chileen Arley Mendez, die vorig jaar de wereldtitel (-85kg) veroverde, maar destijds ondanks zijn lagere lichaamsgewicht een stuk sterker was. Met 169kg tilde hij dinsdag net zoveel op als de Wit-Rus Pavel Khadasevich, terwijl Jhor Moreno uit Colombia met 168kg verrassend op plek drie stond, hetzelfde gewicht als de Georgisch Europees kampioen Revaz Davitadze.

Bij het stoten opende Mendez met 190kg al vroeg, waarna hij met 200kg op een totaal van 369kg kwam. Daar eindigde hij ook op, want zijn derde poging (210kg) mislukte. Dat was alvast niet genoeg voor goud: Brayan Rodallegas uit Colombia had in de B-groep voor een totaal van 370kg gezorgd. Met 202kg stootte Khadasevich zich naar 371kg en dus de eerste plek, waar de jonge Davitadze zich met 203kg achter voegde. Op dat moment was het de beurt aan de Rus Artyom Okulov, de wereldkampioen van 2015. In zijn tweede poging stootte hij 206kg omhoog, waarmee hij de leiding pakte (372kg).

Het was echter nog niet gedaan, want Okulov, die bij het trekken tot 166kg kwam, zag dat Hakob Mkrtchyan een ultieme poging deed. De Armeniër stond na 160kg bij het trekken flink wat achter, maar stootte in zijn eerste poging 205kg. Nadat Okulov 210kg niet haalde ging Mkrtchyan voor 213kg, waarmee hij in één klap van plek zeven naar goud zou gaan. Beide pogingen faalden echter en dus pakte Okulov het goud, na het missen van de Spelen van 2016 en het WK van vorig jaar eindelijk weer eens een echt Russisch succes. Khadasevich won zilver, Davitadze brons.

Okulov pakt de wereldtitel (Bron: YouTube)