NASCAR-coureur Harvick wint 8e race van het jaar op Texas Motor Speedway

Kevin Harvick heeft de op twee na laatste race van het jaar in de NASCAR Cup Series gewonnen. De 42-jarige veteraan was op de Texas Motor Speedway nabij Fort Worth veruit de beste.

Na dertig ronden werd de boel stilgelegd met een competition caution: een vooraf aangekondigde neutralisatie die in NASCAR gebruikt wordt als het bijvoorbeeld, zoals in dit geval, tussen de trainingen en de race hard geregend heeft en de omstandigheden dus zijn veranderd.

Polesitter Ryan Blaney had op dat moment de leiding in handen voor Kevin Harvick, terwijl er voor twee grote namen problemen waren: Denny Hamlin en Clint Bowyer reden bij de start helemaal voorin, maar kwamen met elkaar in aanraking en zakten weg tot helemaal achteraan het veld. Richting het einde van de eerste stage was het Harvick die vanaf de competition caution domineerde. Hij won de stage dan ook, voor Kurt Busch, Erik Jones, Blaney en regerend kampioen Martin Truex Jr.

Problemen tussen Hamlin en Bowyer (Bron: YouTube)

Overigens was het voor Jimmie Johnson een bijzondere race. De zevenvoudig kampioen, die dit jaar voor het eerst in zijn 17-jarige loopbaan géén race dreigt te winnen, reed zijn 600e race met crew chief Chad Knaus. Alleen Richard 'The King' Petty en crew chief Dale Inman reden er meer als duo. Heel veel zullen er bij Johnson en Knaus niet bij gaan komen, want na dit seizoen gaat het zo succesvolle duo uit elkaar.

Het was dus een jubileumrace voor Johnson, maar vrij van problemen was het niet: hij werd vroeg in de tweede stage - zonder grote gevolgen - aangetikt door uitgerekend teamgenoot William Byron, de coureur die volgend jaar Knaus als crew chief krijgt. De tweede stage werd wederom gewonnen door Harvick, voor Blaney, Truex, Brad Keselowski en Joey Logano.

Voor Truex, die achteraan moest starten en zich knap naar voren had gevochten, ging het een kleine honderd ronden voor het einde fout: wegens vibraties moest hij een extra pitstop maken, maar daarbij reed hij door teveel pitboxen en dus kreeg hij een drive through penalty aan de broek. Dik dertig ronden voor de finish viel het kwartje eens de kant van Truex op: David Starr spinde, er kwam een caution en Truex kon weer aansluiten.

Johnson en Byron komen met elkaar in contact (Bron: YouTube)

Bij de herstart reden Harvick en Blaney voorop, gevolgd door Logano, Kurt Busch en Aric Almirola, terwijl ook Kyle Larson uit het niks ineens zijn kop aan het venster kwam steken. Lang duurde het allemaal niet, want doordat Bubba Wallace en Chris Buescher in de clinche lagen spinde Matt DiBenedetto hard de muur in, waarbij Truex hem nog maar net kon ontwijken.

Met 25 ronden te gaan werd de boel weer op gang gevlagd, met weer Harvick en Blaney op kop, waarbij Blaney nu wél de leiding kon pakken. Dat duurde niet lang, want Harvick sloeg een paar ronden later weer terug. Die reed vervolgens simpel naar de winst...tot AJ Allmendinger vlak voor de finish besloot Joey Gase in de rondte te tikken, waarbij ook Daniel Suarez schade opliep: caution en overtime.

Het plaatje bij de herstart voor de overtime was weer bekend: Harvick op kop, voor Blaney en Logano. Blaney leek het even te kunnen doen, maar Harvick nam zijn eerste plek gelijk terug en reed naar zijn achtste overwinning van het jaar, voor Blaney en Logano. Met Harvick's winst zijn hij en Logano nu zeker van een plek in de Championship Four op Homestead-Miami op 18 november, terwijl op 11 november de overige twee kandidaten bekend zullen worden na de race op de ISM Raceway in Arizona.

Harvick pakt hem in overtime (Bron: YouTube)