Mooie strijd en wereldrecords op WK gewichtheffen

De vijfde dag van het wereldkampioenschap gewichtheffen in Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan, heeft maandag weer flink wat moois opgeleverd. Bij de vrouwen sneuvelden drie van de nieuwe 'standaard wereldrecords', bij de mannen werd het een prachtige strijd om goud.

Mannen -81kg
De mannen tot 81 kilogram maakten er een bijzonder mooie strijd van en dat begon al op het eerste onderdeel, het trekken. Het standaardrecord bij het indelen van de gewichtsklassen werd daar op 170kg gezet en het was de Chinees Lyu Xiaoyun die daar overheen ging. De 34-jarige drievoudig wereldkampioen en olympisch kampioen van 2012 (-77kg) tilde 172kg omhoog, maar dat record hield niet lang stand.

Nadat Lyu's veertien jaar jongere landgenoot Li Dayin faalde en op 168kg bleef steken was het de beurt aan verdedigend wereldkampioen (-77kg) Mohamed Ihab. De Egyptenaar ging voor 173kg en vocht de stand boven zijn hoofd, waardoor hij het wereldrecord te pakken heeft.

Dezelfde drie vochten het uit bij het stoten, waar het standaardrecord op 206kg werd gezet. Dat ging er niet aan, maar het totaalrecord (368kg) sneuvelde wel overtuigend. Met 200kg kwam Ihab op totaal 373kg uit, maar Lyu ging er met 202 en totaal dus 374 overheen. Ihab kon 203kg vervolgens nét niet boven het hoofd krijgen, ondanks een bijzonder dappere poging.

Li sloot af met een overtuigende poging op 204kg, wat hem het stootgoud opleverde, maar wat de vraag deed rijzen of hij er niet drie kilo meer bij had moeten doen: dan had hij namelijk totaalgoud in plaats van brons gehad. Dat goud ging nu naar Lyu met 374kg, voor Ihab (373kg) en Li (372kg).

Speciale vermeldingen zijn er voor twee mannen: Rejepbay Rejepow kreeg het Turkmeense thuispubliek op de banken, maar met 363kg bleef het bij de vierde plek voor de winnaar van zilver op het WK van vorig jaar, waar de halve wereldtop door dopingperikelen - het blijft gewichtheffen - afwezig was.

De Armeniër Andranik Karapetyan begon bij het trekken met 171kg en dus gelijk een wereldrecordpoging, maar faalde drie keer en lag eruit. Voor wie het niet wist of het was vergeten: Karapetyan kwam in 2016 in het nieuws nadat hij op de Olympische Spelen bij het stoten een ietwat pijnlijk momentje meemaakte.

Mannen -81kg, met vanaf een minuut of 35 de fraaie strijd in het trekken tussen Lyu en Ihab (Bron: YouTube)

Vrouwen -64kg
Bij de vrouwen tot 64kg pakte de Chinese Deng Wei haar vierde wereldtitel. Ze won al eens goud in 2010 (-58kg), 2014 en 2015 (beiden -63kg), terwijl ze in Rio olympisch kampioene tot 63kg werd. In Ashgabat stond er geen maat op de Chinese: met 112kg was ze de beste bij het trekken, waar Europees kampioene Loredana Toma uit Roemenië tot 110kg kwam. Asian Games-winnares Kim Hyo-sim maakte de Karapetyan-fout: ze begon met 111kg, één kilo boven het standaardwereldrecord, maar de Noord-Koreaanse ging drie keer de fout in en lag eruit.

Bij het stoten begon Deng met 135kg en daarmee was het totaalgoud al vrijwel binnen. Rattanawan Wamalun uit Thailand ging nog voor 137kg, hoewel dat een vrij zinloze poging was: op dat moment stond ze al op zilver in het stoten en brons in het totaalgewicht, terwijl ze alleen met 138kg iets opgeschoten zou zijn. Dat deed ze dus niet en met 239kg eindigde Wamalun met brons, achter de Noord-Koreaanse Rim Un-sim (239kg, maar eerder dan Wamalun) en Deng, die met 140kg ook het stootrecord en dus ook het totaalrecord (252kg) naar zich toe trok.

Vrouwen -64kg (Bron: YouTube)