Draag eens een stuk navelstreng om je hals

Sommige mensen eten de nageboorte van hun kind, andere mensen maken een sieraad van de navelstreng. Dat laatste besloot Ruth Avra uit de Amerikaanse stad Florida in 2012 te doen na de geboorte van haar zoon.

Eigenlijk gaat het om het laatste stukje navelstreng dat aan de baby blijft hangen, het navelstompje. Dat stukje valt binnen één tot drie weken vanzelf van de navel af en Avra kreeg haar eureka-moment, nadat ze dat stukje op haar tafel had gelegd. Ze maakte niet alleen sieraden van haar eigen baby's stukje navelworst, maar besloot ook ringen en hangers te maken voor andere moeders die dolgraag dat stukje levensader wilden bewaren.

De stukjes navelstreng worden in was gegoten en daarna in een zilveren sieraad verwerkt die voor 200 dollar over de toonbank vliegen. Geen sieraad is hetzelfde, omdat de vorm wordt bepaald door de vorm van het restant. "Het vertegenwoordigt de band tussen moeder en kind, want het is letterlijk de band geweest gedurende die negen maanden", aldus Avra.

Ze is niet de enige kunstenaar die kunst maakt met dit startmateriaal. Er zijn bedrijven die sieraden maken van moedermelk, placenta, trouwjurken en menselijke as. Kunstenares Cecilia Johnson uit Noorwegen maakt zelfs kompasnaalden van ijzer uit bloed, gehaald uit placenta's.