Van Ruijven en Schulting dominant in World Cup, aflossingsteams geven winst weg

Op de slotdag van de World Cup shorttrack in het Canadese Calgary hebben vooral de Nederlandse vrouwen zich bijzonder goed laten zien. Lara van Ruijven en Suzanne Schulting wonnen allebei en deden dat beiden op overtuigende wijze.

Van Ruijven won met de Nederlandse aflossingsdames al drie World Cups en pakte individueel een keer zilver en brons op de 500 meter, maar zelf winnen lukte nog niet. Tot zondag: in de finale van de 500 meter reed ze na de start achter de Canadese Alyson Charles, die ze al snel verschalkte. Van Ruijven domineerde verder en won voor vijfvoudig wereldkampioene Fan Kexin uit China, Charles en Natalia Maliszewska, een dag eerder goed voor de eerste Poolse World Cup-zege ooit.

Op de 1000 meter was de winst voor Schulting, die al vroeg de leiding nam. Halverwege ging de Chinese Han Yutong vlak achter haar onderuit over een door Schulting aangetikt blokje, waarna de Nederlandse geen moment meer in gevaar kwam. Ze won ruim voor de Russin Sofia Prosvirnova en de Française Veronique Pierron, die na zo'n tien jaar in de World Cup eindelijk haar eerste individuele medaille pakte.

De 500 meter bij de mannen werd gewonnen door olympisch kampioen Wu Dajing uit China, voor de Kazach Abzal Azhgaliyev en de Hongaar Shaolin Sandor Liu. Jasper Brunsmann en Sjinkie Knegt (val) sneuvelden in de kwartfinales. Shaoang Liu, de broer van Shaolin Sandor, won de spannende 1000 meter. In een mooie slotfase klopte de Hongaar de Zuid-Koreaan Park Ji-won en de Chinees Ren Ziwei. Itzhak de Laat eindigde als negende, door de B-finale als vierde af te sluiten.

Aflossingsploegen geven winst uit handen
In de gemengde aflossing, de eerste ooit op mondiaal niveau, ging China er met de winst vandoor. De ploeg duelleerde met Nederland, waar Knegt en Schulting sterk reden, maar Daan Breeuwsma en Rianne de Vries net niet goed genoeg waren. Nederland eindigde kort achter China als tweede, voor Zuid-Korea en de VS.

Breeuwsma, Knegt, De Laat en Dennis Visser leken bij de mannen op weg naar aflossingswinst, nadat Knegt De Laat halverwege van de derde naar de eerste plek geduwd had. Uitgerekend bij Knegt ging het echter fout: in de allerlaatste ronde liet hij zich Shaolin Sandor Liu opzij zetten, waarna ook Park er namens de Koreanen nog voorbij ging, met een derde plek voor Nederland als resultaat.

Dat was wel een plek beter dan de vrouwen. Die lagen met Van Ruijven, De Vries, Schulting en Yara van Kerkhof lang op kop, maar enkele ronden voor het einde gleed De Vries onderuit over een blokje. Rusland kon zo winnen, voor Zuid-Korea, Canada en Nederland.
Komend weekeinde staat de World Cup in Salt Lake City op het programma. Beelden van de wedstrijden in Calgary zijn hier te zien.