Roest ook op 10km fenomenaal sterk in Thialf

Tijdens de World Cup-kwalificatiewedstrijden in Heerenveen heeft Patrick Roest nog eens laten zien dé schaatser van het moment te zien. De wereldkampioen allround reed op de vijf kilometer al het baanrecord van Sven Kramer uit de boeken, won de 1500 meter en verpletterde zondag de concurrentie op de tien kilometer, waar Kramer wegens rugproblemen afwezig was.

De nog maar 22-jarige Roest vertrok met een persoonlijk record van 13:21,11 minuten, vorig jaar maart gereden in Hamar. Het was wel min of meer duidelijk dat dat eraan zou gaan, de vraag was met hoeveel. Roest begon relatief rustig, maar bleef ronde na ronde versnellen. In de slotfase dook hij onder de 30 seconden en Roest's slotronde van 29,1 seconden was zelfs een halve tel sneller dan de snelste ronde van Ted-Jan Bloemen tijdens diens wereldrecord.

Zijn fenomenale race bracht Roest naar een eindtijd van 12:47,89 minuten, een verpulvering van zijn persoonlijk record. De jonge Nederlander is nu de vijfde man ooit op de tien kilometer, achter Bloemen, Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Vries. Douwe de Vries dook net als Roest voor het eerst onder de dertien minuten: met 12:56,71 eindigde hij zelfs als tweede, want Bergsma kwam met 12:56,89 net iets tekort.

Kars Jansman, een van de verrassingen van het weekeinde, begon met een PR van 13:48,80, maar kwam net als Roest met de race van zijn leven: 13:01.73 en de vierde plek, wat hem een World Cup-ticket oplevert. Ook Simon Schouten gaat de World Cup in: hij klopte Jouke Hoogeveen in een rechtstreeks duel in 13:03,86.

Patrick Roest op weg naar weer een fenomenale prestatie (Foto: dennistd)
Patrick Roest op weg naar weer een fenomenale prestatie (Foto: dennistd)