Fantastisch gevecht tussen aartsvijanden om wereldtitel boksen

De bokswereld had de ogen zaterdagavond gericht op het Texaanse El Paso, want daar werd gevochten om de WBC-wereldtitel in het supervedergewicht (-59kg). Die was in handen van de Mexicaan Miguel El Alacrán Berchelt (34-1), die het opnam tegen veteraan en landgenoot Miguel Mickey Román (60-12), die meer knock-outs op zijn naam had staan (47) dan Berchelt aan profgevechten had.

Berchelt en Román hebben een godsgruwelijke hekel aan elkaar en Mickey wilde dan ook alles op alles zetten om zijn vijand diens wereldtitel af te nemen. In een geweldige sfeer klapten de twee er vanaf de eerste bel volle bak op en al snel werd duidelijk dat dit wel eens een van de allerbeste titelgevechten van de laatste jaren zou kunnen worden.

Het tempo bleef onverminderd hoog, waarbij Berchelt langzaam maar zeker wel iets meer rake klappen uit begon te delen. In de zesde ronde leek hem dat de winst op te leveren: Román ging neer, overleefde een paar seconden en ging nóg eens neer, maar daarna wist hij wonder boven wonder het einde van de ronde nog te halen.

Berchelt trok alles uit de kast om Román het licht uit de ogen te slaan, maar die bleef maar staan en daagde zijn opponent na een paar minuten zelfs weer uit. In de negende ronde deelde Román zelf wat stevige klappen uit, maar het was Berchelt die het hardst sloeg en hem naar het canvas dwong. Ook nu stond de schier onverwoestbare Mexicaan weer op, tot hij enkele seconden voor het einde van de ronde tegen de touwen gedwongen werd.

Met Román's rug letterlijk tegen de touwen rande Berchelt nog eens alles eruit wat hij in zich had, vol in het gezicht van zijn tegenstander, wat voor de scheidsrechter dan eindelijk genoeg was: de leidsman sprong ertussen en maakte een einde aan het gevecht en de titelaspiraties van Mickey.

Berchelt - Román (Bron: YouTube)

World Boxing Super Series
In Glasgow werd weer gevochten in de World Boxing Super Series, te beginnen met het superlichtgewicht (-63,5kg). In de vierde en laatste kwartfinale nam thuisheld Josh Taylor (13-0) het op tegen de Amerikaan Ryan Martin (22-0). Taylor is nog niet lang professional, maar maakt al in zijn hele profcarrière flink wat indruk.

Dat deed hij ook tegen Martin: de Amerikaan werd door The Tartan Tornado in de zevende ronde naar het canvas geslagen en de scheidsrechter maakte er een einde aan. Taylor neemt het in de halve finales op tegen de Wit-Rus Ivan Baranchyk.

De laatste kwartfinale in het bantamgewicht (-53,5kg) ging tussen de Noord-Ierse WBA-wereldkampioen Ryan Burnett (19-0) en de 35-jarige Filipino Flash Nonito Donaire (38-5), tussen 2007 en 2016 wereldkampioen in maar liefst vier gewichtsklassen en twee keer goed voor de knock-out van het jaar.

Het gevecht ging aanvankelijk gelijk op, mogelijk met een licht voordeel voor Burnett, maar in de vierde ronde sloeg het noodlot toe. De Noord-Ier miste een rechterstoot en een paar seconden later ging hij naar de grond met hevige pijn in zijn rug. Met vermoedelijk de nodige verrekte spieren maakte hij de ronde af, maar nog voor de vijfde ronde begon gaven zijn trainers aan dat het afgelopen was.

Donaire hield het vieren van zijn zege bescheiden en kwam als eerste bij zijn opponent kijken, die per brancard de ring uit werd gedragen, een matig einde van de avond.