Martin wereldkampioen Moto3 na ruime zege in MaleisiŽ

Motorcoureur Jorge Martin heeft zich op het circuit van Sepang in Maleisië met nog één race te gaan laten kronen tot wereldkampioen in de Moto3. De Spanjaard, die volgend jaar de stap naar de Moto2 maakt, pakte de winst en zag titelconcurrent Marco Bezzecchi op de vijfde plek eindigen, precies genoeg voor Martin, die dit jaar nog geteisterd werd door polsproblemen.

Bezzecchi nam op de nog wat vochtige baan de leiding vanaf de tweede startplek, die iets droger was dan de in de schaduw gelegen poleposition van Jorge Martin. Martin sloot wel gelijk aan, gevolgd door Tony Arbolino, Albert Arenas, John McPhee en de sterk vertrokken Darryn Binder, terwijl onder meer ook Lorenzo Dalla Porta en Tatsuki Suzuki zich voorin kwamen melden.

WK-leider Martin leek zich wel erg druk te maken om de titelstrijd: hij reed veel te voorzichtig en zakte naar plek acht, waardoor Bezzecchi met de eerste plek virtueel de leiding in het WK in handen nam. Een week eerder pakte Celestino Vietti in pas zijn tweede GP ooit een derde plek op Phillip Island, maar zondag was het snel klaar: in de tweede ronde schoof de Italiaan onderuit, terwijl hij weer sterk voorin reed.

Martin bleef het lastig houden, hoewel hij na acht ronden wel drie man weg zag vallen:McPhee, Dennis Foggia en Alonso Lopez reden elkaar onderuit. De Spanjaard had ineens het goede gevoel te pakken en schoof in één klap door naar voren, waar hij concurrent Bezzecchi passeerde en de leiding in de race in handen nam, met nog negen ronden te gaan.

Aron Canet meldde zich voorin bij de twee kemphanen, maar dat ging niet lang goed: hij schoof vanaf de leiding onderuit. Met vijf ronden te gaan bleek dat vooral thuisheld Adam Noroddin een wereldrace aan het rijden was. De Maleisiër moest vanuit de pitstraat starten, maar meldde zich in de slotfase helemaal voorin, waar Bezzecchi, Dalla Porta, Arbolino en Martin duelleerden om de eerste plek.

Drie ronden voor het einde nam Martin het heft in handen, terwijl Bezzecchi naar plek vier zakte. Daarmee kwam plotseling een mogelijke beslissing in de titelstrijd al in zicht, want bij winst van Martin en géén top-4 voor Bezzecchi, mocht Martin zich de nieuwe wereldkampioen noemen. De Spanjaard sloeg in één klap een groot gat, Bezzecchi moest zich het snot voor de ogen rijden om de top-4 te halen, terwijl Noroddin helaas sneuvelde.

In de slotronde werd Bezzecchi gepasseerd door Fabio Di Giannantonio, theoretisch nog titelkandidaat, maar vooral teamgenoot van Martin. Bezzecchi pakte hem nog wel terug, maar doordat Dalla Porta, Enea Bastianini en Arenas hem voor konden blijven eindigde hij als vijfde en met de winst van Martin was het ineens beslist: Martin is de nieuwe wereldkampioen in de Moto3.