Turnster Biles ondanks valpartijen met overmacht naar wereldtitel

Turnster Simone Biles heeft zich voor de vierde keer in haar indrukwekkende carrière gekroond tot wereldkampioene op de meerkamp. In Doha stond er geen maat op de 21-jarige Amerikaanse olympisch kampioene, ondanks een behoorlijk slordige dag.

Biles begon op sprong en probeerde daar 'de Biles' te doen, maar dat ging niet helemaal goed: ze eindigde op haar derrière. Ze kwam wel met haar voeten als eerste op de mat, waardoor de schade nog beperkt bleef en ze gewoon voorin mee bleef draaien.

Aan de brug, tot dit jaar relatief een matig onderdeel voor Biles, kwam ze vervolgens tot de tweede score, alleen Nina Derwael uit België deed het nóg beter. Biles viel ook nog eens van de balk af, maar ook daar scoorde ze op de rest van haar oefening goed genoeg om mee te blijven doen.

Op de vloer, het laatste onderdeel voor Biles, ging de Amerikaanse al snel even de fout in door buiten de mat te stappen, maar de rest was van uitermate hoog niveau. Met een eindscore van 57,491 punten bleef ze ver onder haar kwalificatiescore (60,965), maar pakte ze ruimschoots goud.

Met 55,798 punten ging het zilver verrassend naar Mai Murakami, de beste klassering ooit voor een Japanse. Uittredend wereldkampioene Morgan Hurd pakte namens de VS het brons met 55,732 punten, de Belgische Derwael greep met 55,699 net naast het podium, maar pakte wel een historische vierde plek.