Raamprostitutie Amsterdam op de schop

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam komt in het voorjaar met plannen voor een herziening van het prostitutiebeleid op de Wallen. Vooral vanwege de groeiende toeristische drukte is dat volgens haar nodig. Door die drukte lijkt het ook steeds minder als betuttelend te worden beschouwd om de rosse buurt aan te pakken. Volgens coalitiepartijen GroenLinks, D66 en SP hoeft de prostitutie daar niet langer geconcentreerd te blijven.

De partijen denken aan 'raamloze' hotelachtige bordeellocaties elders in de stad, waar prostituees ook klanten kunnen ontvangen die ze online hebben geworven, schrijft het Parool. Op de Wallen mogen ze dat niet, terwijl de hordes toeristen die er voorbij trekken volgens Halsema nauwelijks van hun diensten gebruikmaken.

De overlast zou er groot zijn, met geregeld dusdanige mensenmassa's dat er onveilige situaties ontstaan. In noodgevallen is er geen doorkomen aan voor hulpdiensten, werd eerder vastgesteld. Ook zou er nog steeds sprake zijn van mensenhandel.

De Amsterdamse afdelingen van CDA en ChristenUnie roepen al een tijdje op tot aanpak van de red light district. Eerstgenoemde zei onlangs dat het tijd is om het rode licht uit te doen. Zulke geluiden van christelijke partijen zijn niet verbazingwekkend, maar dat nu ook de progressieve partijen in willen grijpen is wel opmerkelijk.

Verleiden
Het verschil zit hem in de manier waarop, want de Amsterdamse coalitiepartijen lijken de raamprostitutie in het Wallengebied niet in zijn geheel te willen verbieden. In plaats daarvan zouden de sekswerkers en exploitanten moeten worden verleid om hun heil elders te zoeken, door veilige en commercieel aantrekkelijkere nieuwe locaties te bieden. Waar die dan zouden kunnen komen is nog onduidelijk.

Een al eerder genomen besluit om de laatste 37 ramen in het Sint Annekwartier bij de Oude Kerk uit te kopen, zal overigens nog wel worden uitgevoerd. De gemeenteraad lijkt er weinig voor te voelen om dat nog tegen te houden.