Aerts wint Koppenbergcross, offday voor Van der Poel

Toon Aerts heeft donderdag de Koppenbergcross gewonnen. De Belg versloeg medevluchters Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Mathieu van der Poel kwam er niet aan de pas en finishte pas als 21e.

In de openingsfase bleven de verschillen klein. Na een kwartier wedstrijd probeerde Van der Poel enkele plaatsen op te schuiven maar maakte toen een fout en moest van de fiets. De regerend Europees kampioen verloor een aantal plaatsen. Voor Van Aert was dat het moment om het tempo te verhogen. Alleen zijn landgenoten Aerts en Vanthourenhout konden volgen.

Bij de laatste beklimming van de Koppenberg wist Aerts zijn concurrenten Vanthourenhout en Van Aert te lossen. Vanthourenhout kwam 11 seconden na de voormalig Europees kampioen over de finish. Van Aert was derde op 14 seconden.

Na zeven achtereenvolgende overwinningen dit seizoen finishte Van der Poel als 21e op 4 minuten en 12 seconden van de winnaar. “Het liep van geen kanten. Vandaag was niet leuk”, vertelt Van der Poel aan Sporza. “Al bij de eerste beklimming van de Koppenberg wist ik dat het niet mijn dag was. Na dat foutje in het begin van de cross stond mijn stuur scheef, maar dat foutje was al een gevolg van niet super zijn. De eerste twee rondes hing ik ook al aan de rekker. Ik heb niet het gevoel dat mijn piek voorbij is. Ik heb de voorbije dagen mischien iets fout gedaan, maar dat is achteraf makkelijk om te zeggen. Het was vooral een slechte dag en zondag zal het wel beter zijn, want slechter dan vandaag kan niet.”

In de wedstrijd voor de vrouwen was Kim van de Steene het sterkste. Achter de 32-jarige Belgische werd Alicia Maria Arzuffi op ruim 20 seconden tweede. Op de derde plaats finishte Annemarie Worst.

Uitslag mannen
1. Toon Aerts
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Wout van Aert (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Quinten Hermans (BEL)
6. Laurens Sweeck (BEL)
7. Eli Iserbyt (BEL)
8. Kevin Pauwels (BEL)
9. Jens Adams (BEL)
10. Daan Soete (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Kim van de Steene (BEL)
2. Alicia Maria Arzuffi (ITA)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Ellen van Loy (BEL)
5. Geerte Hoeke (NED)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Nikki Brammeier (GBR)
8. Helen Wyman (GBR)
9. Eva Lechner (ITA)
10. Ellen Anderson (USA)