IS dankzij Turkije weer bij grens Irak

Door aanvallen van het Turkse leger op Koerdische steden in het noorden van Syrië heeft het Koerdische militieleger SDF zich teruggetrokken uit de strijd met terreurgroep IS in het oosten van het land. Hierdoor bereikte IS voor het eerst sinds mei weer de Iraakse grens, meldt de Volkskrant.

De SDF (Syrian Democratic Forces) is de belangrijkste westerse bondgenoot in de strijd tegen IS, maar wordt door Turkije zelf als terreurgroep gezien. Turkije verdreef de Koerden al eerder van de westelijke oever van de rivier de Eufraat.

President Erdogan waarschuwt de SDF nu dat ze ten oosten van de rivier van de kaart zullen worden geveegd wanneer ze in zijn ogen doorgaan met het bedreigen van de Turkse grensstreek.

Erdogan ziet de Koerdische aanwezigheid aan de Turkse zuidgrens als een bedreiging voor de nationale eenheid. Met name in het zuidoosten van Turkije wonen veel Koerden. De president is bang dat die zich zouden willen aansluiten bij een eventueel op Syrisch en mogelijk ook op Iraaks grondgebied te vormen Koerdische staat.

Bemoeilijken
De Turkse aanvallen lijken er daarmee op gericht om de Koerdische gebieden zoveel mogelijk te fragmenteren, om de vorming van zo'n staat te bemoeilijken.

SDF-woordvoerder Kino Gabriel zei na de laatste Turkse aanvallen dat het militieleger zich nu naar het noorden van Syrië zal terugtrekken om de Koerden tegen Turkije te verdedigen. Daarmee ontstaat het risico dat het conflict tussen de Turken en Koerden verder escaleert.

Ondertussen is de westerse coalitie tegen IS een bondgenoot kwijt in de grensstreek bij Irak. Die coalitie, waaraan ook Nederland deelneemt, probeert te voorkomen dat de terreurgroep erin slaagt om de grens over te steken en IS-enclaves in Syrië en Irak zo weer aan elkaar weet te knopen.