'Grand Prix van Vietnam in 2020'

De autoriteiten in de Vietnamese hoofdstad Hanoi hebben laten weten dat het land vanaf 2020 een heuse Formule 1-race krijgt. Het circuit waar de eerste Grand Prix van Vietnam op moet worden verreden zou volgende week onthuld worden op een gala, zo blijkt uit een uitnodiging voor het evenement, verstuurd door de provinciale autoriteiten van Hanoi.

"De stad Hanoi heeft de benodigde samenwerking voor elkaar kunnen krijgen om in april 2020 het wereldkampioenschap Formule 1 te mogen verwelkomen", aldus de uitnodiging. De autoriteiten lieten eerder weten het idee van een GP te steunen, maar er niet voor in de overheidskas te willen grijpen. "Als Hanoi een race gaat organiseren, moet het budget uit de privésector komen", aldus Mai Tien Dung namens de overheid in augustus.

De bedoeling was oorspronkelijk om een stratencircuit rond het Hoan Kiem-meer te gebruiken, maar het komt waarschijnlijk in de buurt van het nationale stadion, waar de wegen een stuk breder zijn. F1-wedstrijdleider Charlie Whiting bracht vorige maand nog een bezoek aan Hanoi en liet weten er alle vertrouwen in te hebben dat de voorbereidingen op tijd klaar zouden zijn voor een eerste race in 2020. 

Whiting liet destijds weten dat het grootste deel verreden zou worden op bestaande wegen, maar sommige stukken moeten nog wel apart gebouwd worden. "Dat zou in principe geen probleem moeten zijn", aldus Whiting. F1 is bepaald geen mainstream-sport in Vietnam, waar het zoals op zoveel plekken op aarde vooral om voetbal draait. Wel is de racerij, met name wat betreft rallyrijden en motoren, de laatste jaren wat populairder geworden.