'ArgentiniŽ wil Olympische Winterspelen 2026'

De race voor het organiseren van de Olympische Winterspelen van 2026 verloopt weer eens vrij stroef: Stockholm en het Italiaanse Milaan/Cortina d'Ampezzo hebben nog geen overheidssteun, in Calgary (Canada) is men nog volop met de lokale en nationale autoriteiten in gesprek over de financiering en een referendum over een kleine twee weken.

Om alvast maar te anticiperen op het mogelijk terugtrekken van de kandidaten heeft een nieuw land zich voorzichtig in de strijd geworpen en die zie je niet zomaar aankomen: Argentinië. De voorzitter van het Argentijns Olympisch Comité, Gerardo Werthein, heeft laten weten dat men is begonnen met een haalbaarheidsstudie wat betreft het organiseren van de Winterspelen in Buenos Aires en Ushuaia. "We kunnen dit op een verantwoorde wijze doen, met mogelijk een serieuze kandidatuur voor de Winterspelen van 2030 in het vooruitzicht", aldus Werthein.

De ijssporten zouden gehouden moeten worden in hoofdstad Buenos Aires, waar het in februari - de gebruikelijke periode voor de Winterspelen - gemiddeld gezien een graadje of 24 is. Voor de sneeuwsporten staat 's werelds meest zuidelijke 'echte' stad op de planning: Ushuaia, waar het in februari net iets onder de 10 graden is, gemiddeld gezien. Februari lijkt dan ook niet de meest waarschijnlijke periode voor Winterspelen in Argentinië, waar het wintersportseizoen vooral in augustus en september plaatsvindt.

Accomodaties
Wintersport in Argentinië concentreert zich in die periode dan vooral rondom twee centra: het zuidelijke Ushuaia, waar bijvoorbeeld Brazilië doorgaans de nationale langlaufkampioenschappen houdt, en het meer noordelijk en in de bergen gelegen Bariloche/Cerro Catedral, waar men ook aan onder meer snowboarden doet. Bariloche heeft de enige biatlonaccomodatie van Argentinië, hoewel de kwaliteit nogal wat te wensen overlaat. Verder is het Chileense Portillo, gelegen op dik drie kilometer hoogte, het enige andere biatloncentrum op het continent.

Accomodaties voor bijvoorbeeld bobsleeën en schansspringen zijn de grootste problemen voor Winterspelen in Zuid-Amerika, buiten de periode in het jaar waardoor honderden sporters hun jaren compleet om moeten gooien. Alpineskiën is er prima mogelijk en veel Europeanen bereiden zich er dan ook voor op de noordelijke winter.

Jeugdspelen
Na de Jeugd Olympische Spelen van vorige maand, gehouden in Buenos Aires, liet Werthein overigens al weten dat men in Ushuaia onderzoek doet naar de mogelijkheden om de Jeugd Olympische Winterspelen van 2024 binnen te hengelen.