Copa Libertadores krijgt Superclásico als finale na penalty in blessuretijd

Voor het eerst in de geschiedenis gaat de finale van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League, tussen de Argentijnse aartsrivalen Boca Juniors en River Plate, waarmee de eindstrijd voor het eerst een heuse Superclásico zal worden.

Een goede week geleden ging River Plate thuis in Buenos Aires nog met 0-1 onderuit tegen het Braziliaanse Grêmio, maar bij de return in Porto Alegre sloegen de Argentijnen terug. Daar leek het eerst niet op: Grêmio kwam vroeg op 1-0 en hield lang stand, waardoor de regerend kampioen de finale zo goed als binnen had. De Colombiaan Rafael Borré bracht nog wat hoop in de Argentijnse harten met een late gelijkmaker, maar diep in blessuretijd ging het pas echt fout voor de thuisploeg: River Plate kreeg een penalty en Gonzalo Martínez schoot zijn ploeg naar de vijfde Libertadores-finale.

Gremio - River Plate (Bron: YouTube)

Boca Juniors won thuis in Buenos Aires de eerste wedstrijd met 2-0 van Palmeiras, door twee goals van international Dario Benedetto. In São Paulo kwamen de Argentijnen al vroeg op voorsprong, maar Palmeiras sloeg terug en nam de leiding: 2-1. Een paar minuten later was Benedetto nogmaals trefzeker en het bleef bij 2-2, waardoor Boca Juniors voor het eerst sinds de verloren finale van 2012 weer in de eindstrijd staat.

Op 7 november staan de aartsvijanden tegenover elkaar voor de eerste wedstrijd in La Bombonera, het stadion van Boca Juniors. Een week later volgt het beslissende duel in El Monumental, de thuishaven van River Plate. Laatstgenoemde ploeg won de titel drie keer en verloor twee finales, Boca Juniors werd zes keer kampioen en greep er vier keer naast. Bij winst evenaart de ploeg het record van de voormalige Argentijnse topclub Independiente, wat in 1984 voor de zevende en laatste keer de finale haalde - de club verloor nooit een eindstrijd.

Palmeiras - Boca Juniors (Bron: YouTube)