Uitgeprocedeerden naar nieuwe BBB-opvang

De 150 uitgeprocedeerde asielzoekers die eerst in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam werden opgevangen, gaan naar de nieuwe bed-bad-broodopvang in een oud schoolgebouw in de Derkinderenstraat.  De asielzoekers die de afgelopen dagen al gedeeltelijk verhuisden naar de nieuwe locatie, delen de school met kunstenaars en creatieven van het collectief Lola Luid. Vandaag moet de oude locatie aan de Havenstraat definitief verlaten worden, zo meldt AT5. 

Zelf koken
Eerder deze maand hoorden ondernemers en kunstenaars dat het oude schoolgebouw moest worden gedeeld met 150 uitgeprocedeerde asielzoekers. De groep heeft de helft van het schoolgebouw inmiddels afgestaan aan de bed, bad, brood-opvang. In het gebouw zijn de klaslokalen omgevormd tot slaapkamers en is de opvangplek zo ingericht dat ongedocumenteerden zelf kunnen koken.

500 opvangplekken
De manier van de opvang lijkt een eerste stap in de richting die verantwoordelijk wethouder Groot Wassink nastreeft. Bewoners krijgen hier meer regie over hun eigen leven.

Het college van burgemeester en wethouders wil meer panden in de stad gaan aanwijzen als 24-uursopvang. Begin volgend jaar zouden 500 asielzoekers een opvangplek moeten hebben.