Turner Dalaloyan pakt wereldtitel na zeldzame ontknoping

Turner Artur Dalaloyan heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan gekroond tot wereldkampioen op de meerkamp. In Doha was de 22-jarige Rus uittredend wereldkampioen Xiao Ruoteng uit China de baas na een vrij bizarre ontknoping, waarbij de twee tot exact dezelfde score kwamen.

Dalaloyan en Xiao werden onder meer uitgedaagd door hun landgenoten Nikita Nagornyy en Sun Wei, maar ook door de Amerikaan Sam Mikulak en de Japanners Kazuma Kaya en Kenzo Shirai - zesvoudig wereldkampioen Kohei Uchimura kon door een blessure geen meerkamp turnen.

Toch werd wel duidelijk dat Dalaloyan en Xiao om het goud zouden strijden en dat deden ze dan ook. De Rus scoorde prima op het slottoestel, de rekstok, waarna Xiao als laatste turner wist wat hij moest doen: 14,234 punten scoren. Dat lukte niet, want de Chinees kwam tot 14,233 punten en eindigde daarmee op 87,598 punten na zes toestellen, exact hetzelfde totaal als Dalaloyan.

Op basis van de hoogste losse toestelscores bleek vervolgens dat Dalaloyan uitgeroepen werd tot wereldkampioen, dus moest Xiao genoegen nemen met zilver. Nagornyy won de strijd om het brons van de Chinees Sun.

Donderdag is het de beurt aan de vrouwen, wederom live te zien op de NOS. Vanaf 14.00 uur is dan te zien dat Simone Biles de wereldtitel gaat pakken, tenzij er wel hele vreemde dingen gebeuren.