Tour de France 2019 kent weinig tijdritkilometers, wel vijf aankomsten bergop

In Parijs is donderdag het parcours van de Tour de France van 2019 voorgesteld. De 106de editie van de Ronde van Frankrijk begint op zaterdag 6 juli in Brussel en eindigt op 28 juli in Parijs. Met vijf aankomsten bergop en maar 54 tijdritkilometers, waarvan 27 individueel lijkt het een Tour te worden voor de klimmers.

Het was al even bekend dat de Tour de France op 6 juli zou starten in Brussel. In een vlakke etappe met start en finish in Brussel krijgen sprinters een kans om de eerste gele trui te pakken. Een dag later staat de ploegentijdrit van 27 kilometer op het programma.

Na twee etappes in België vertrekt het peloton naar Frankrijk. In de zesde etappe op donderdag staat in de Vogezen de eerste bergrit op het programma. Dan is de aankomst op La Planche des Belles Filles, waar afgelopen zes jaar driemaal bovenkwam. Fabio Aru was in 2017 voor het laatst de beste. Ditmaal is de finish wel op een andere plaats, de parcoursbouwer heeft een nieuw pad met stijgingspercentages tot ruim 20% gevonden.

Via het Centraal Massief trekt het aan het einde van de tweede week naar de Pyreneeën. In Pau staat eerst nog een individuele tijdrit op het programma van 27 kilometer. Een dag later ligt de finish bovenop de Tourmalet, waar Andy Schleck in 2010 de winst pakte voor Alberto Contador. De dag erna is er opnieuw een aankomst bergop. Dan komen de renners aan op de onbekende Prat d’Albis, een klim van twaalf kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 6,9%.

In de slotweek trekt het peloton naar de Alpen waar de beslissing moet komen in de 106de editie van de Tour de France. Op donderdag is de aankomst in Valloire na de beklimmingen van de Izoard en de Galibier. Dan volgen twee korte bergetappes met eerst een aankomst bergop in Tignes, om op zaterdag af te sluiten met aankomst in Val Thorens. De finish is getrokken op een hoogte van 2300 meter met voordien de Cormet de Roselend, de Côte de Longefoy en de slotklim naar Valloire na een beklimming van 33 kilometer. De slotklim naar Val Thorens werd voor het laatst in 1994 opgenomen in het etappeschema.

De Tour de France 2019 wordt volgens de traditie afgesloten op de Champs-Élysées in Parijs, waar de sprinters hun laatste kans krijgen deze Tour de France.

Nieuw in de Tour: er zijn bonusseconden te verdienen op acht beklimmingen. Dat kondigde Tourdirecteur Christian Prudhomme aan op de presentatie van de Ronde van Frankrijk. "We hebben meer beklimmingen in het middengebergte, waardoor de wedstrijd moeilijker te controleren valt. Wat daar ook voor zal zorgen, zijn bonificatieseconden op cols. Op acht punten in het parcours, waaronder op de Galibier en Col d'Iseran, zal tijd te pakken zijn."