Dovizioso naar 5e MotoGP-pole van het jaar

Andrea Dovizioso start zondag in de Grand Prix van Japan in de MotoGP vanaf poleposition. De Italiaanse Ducati-coureur was op de Twin Ring Motegi nipt de snelste in de kwalificatie en pakte zo zijn tweede pole van het jaar.

De enige semi-serieuze titelconcurrent van Marc Marquez - tenzij Marquez vier keer nul punten scoort en Valentino Rossi alle vier resterende races wint - was in Motegi 0,068 seconden sneller dan Yamaha-rijder Johann Zarco. De eerste rij word gecompleteerd door de verrassend sterke Australiër Jack Miller (Ducati), terwijl Cal Crutchlow (Honda), Andrea Iannone (Suzuki) en Marquez (Honda) op de tweede rij staan. Yamaha-fabriekscoureurs Maverick Viñales en Rossi staan op de derde rij, met Suzuki-rijder Alex Rins tussen hen in.

In de Moto2 ging de poleposition naar Francesco Bagnaia, al de vijfde keer dit seizoen. De Italiaanse kampioenschapsleider was een kleine twee tienden sneller dan de Fransman Fabio Quartararo, terwijl de Spanjaard Iker Lecuona knap de derde plek pakte. Miguel Oliveira, die samen met Bagnaia om de wereldtitel strijd, start zondag vanaf de negende plek. Bo Bendsneyder moest genoegen nemen met de 26e stek.

De Moto3 leverde een verrassende poleposition op voor Gabriel Rodrigo. De Argentijn stuurde zijn machine 0,075 seconden sneller over de Twin Ring dan de Brit John McPhee en 0,120 sneller dan de Italiaan Marco Bezzecchi, waardoor Rodrigo voor de derde keer op poleposition staat - de eerste keer dit jaar.

Voor de liefhebber wordt het zondag overigens een vroegertje: om 04.00 uur trapt de Moto3 de dag af, om 05.20 uur gevolgd door de Moto2. De heren in de MotoGP zien de startlichten vervolgens om 07.00 uur doven.