Madagascar voor het eerst in historie naar Afrika Cup

Madagascar speelt komende zomer voor het eerst in de historie op de Afrika Cup. Het eiland klopte dinsdag Equatoriaal Guinea met 1-0. Madagascar is ook nog eens het eerste land dat zich naast gastheer Kameroen heeft weten te kwalificeren voor het toernooi.

Njiva Rakotoharimalala, dat speelt voor het Thaise Sukhothai, was de gevierde man. Hij schoot Madagascar in 42ste minuut de geschiedenisboeken in. Later op de avond wist ook Senegal zich veilig te spelen voor het hoofdtoernooi. Het land won met 0-1 bij Sudan en kwam net zoals Madagascar op tien punten uit vier duels. Equatoriaal Guinea heeft drie punten en kan beide landen niet meer inhalen. Sudan is nog puntloos. 

Madagaskar begon de kwalificatiereeks als 46e van de 54 Afrikaanse landen en moest zelfs een voorronde spelen tegen São Tomé en Príncipe. In tegenstelling tot de andere edities, wordt de Afrika Cup in 2019 gespeeld in de zomer. Voorheen werd er in de winter om de Afrikaanse titel gespeeld. Wel doen er aan het Afrikaanse voetbalfestijn 24 landen mee in plaats van zestien. Het toernooi gaat in juni bij titelverdediger Kameroen van start.

Naast Madagascar en Senegal wisten ook Tunesië en Egypte zich vanavond te plaatsen voor de Africa Cup of Nations. In november en maart volgend jaar zijn de twee andere wedstrijden in deze kwalificatie. 

Bondscoach Clarence Seedorf en assistent Patrick Kluivert hebben hun derde wedstrijd als verantwoordelijk duo van Kameroen gelijkgespeeld. In en tegen Malawi, de nummer 125 van de FIFA-ranking, werd het 0-0. Kameroen is als gastland al zeker van het eindtoernooi. In dezelfde groep kwam Marokko, zonder de geblesseerde Hakim Ziyech, niet verder dan een 2-2 gelijkspel op de Comoren.

In deze groep heeft Kameroen nu acht punten na vier duels. Marokko heeft er zeven, Malawi volgt op vier en Comoren is met twee punten nog altijd niet uitgeschakeld.