FOK! Wat een weer: nog éénmaal records

Hallo!  

Hebben jullie dat nou ook? Ik heb zelf absoluut niet het gevoel dat we al halverwege oktober zitten en dat november nadert. Voor mijn gevoel is het mei met al die 25 gradens die zich aan één stuk door aaneenrijgen. Ik ken dit alleen van een jaar of 10 geleden toen ik op Tenerife zat en de kerstspullen al in de etalages lagen. En nu maak je dit zelf mee in eigen huis en tuin. Het is volstrekt uniek, en misschien ook wel zorgelijk hoe warm het de laatste tijd is. Ik vertelde gisteren al dat dat mede komt door de koers van Leslie en Michael, de ex-orkanen. Toeval? Gaan we dit vaker krijgen dat dit soort systemen bijna als orkaan Europa bereiken? En wat als zo'n systeem ons land via het zuidwesten bereikt met zo'n warme Noordzee voor de deur........

Het weer is echt van slag. Wij boeken warmte-en-zon records, maar in het zuiden van Europa hebben ze zelden zoveel regen- en onweersbuien gehad als het afgelopen half jaar. In eerste instantie lag de blokkerende hogedruk ten noorden van ons, waardoor het ook in Scandinavie record-heet is geworden, tot in Lapland aan toe. Vervolgens kregen we continue het Azoren-hoog over onze omgeving. Vaak kreeg je zelfs nog een aparte kern in onze omgeving. Van zomerse buien was dan ook nauwelijks sprake. Er zijn wel buien geweest en dat met name in Limburg. Ook hadden we nog een groot complex boven het Westland, maar over het algemeen stelden de meeste buien weinig voor. Ze zijn op één hand te tellen.

Verder zijn er momenteel enorme buien in Zuid-Frankrijk en Italie. Dat komt mede door het warme water van de Middellandse Zee en het feit dat reguliere depressies óók via het zuiden van Europa trokken, en trekken, door de aanhoudende hogedruk boven onze omgeving. De straalstroom ligt op dit moment van Ierland naar Noorwegen. Ook in deze gebieden zijn de laatste dagen grote hoeveelheden regen gevallen met lokale overlast tot gevolg. Zowel daar als in Zuid-Frankrijk viel er tot 200 mm. Helaas bleef dat niet zonder dodelijke slachtoffers.

In onze omgeving is de enige verandering dat het na woensdag wat afkoelt. Maar voor het zover is loopt het kwik vandaag nog één keer op tot 25 graden. In het zuiden iets hoger, langs de kust iets lager. Dit alles bij heel veel zon en slechts een enkel wolkje. Daar gaan weer de dag- en decade-records!! Het is dan wel heel aangenaam, want er staat vandaag weinig wind. 

Morgen wordt het nog zo'n 21 graden, maar donderdag en vrijdag is het 15 tot 18 graden. Ook dat is eigenlijk nog vrij hoog.

Regen is en blijft voorlopig niet aan de orde. Misschien ergens na komend weekend, maar dat is nog veel te ver weg. 

Tot spreeks!  

Zonkracht  

Nederland

Zonsopkomst Alkmaar (Foto: DJMO)
Fraaie zonsopkomst bij DJMO. Zowaar ook een beetje bewolking. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!