Ambassade VS mailt per ongeluk kat in pyjama de wereld rond

De Amerikaanse ambassade in Canberra heeft een milde kater overgehouden aan een curieuze e-mail die zij per ongeluk heeft rondgestuurd aan willekeurige ontvangers. De ambassade heeft zich verontschuldigd voor een "trainingsfout" na het verspreiden van een nepvergaderingsuitnodiging, compleet met een foto van een pyjama-dragende kat.

In de officiële e-mail van de ambassade, met als onderwerp 'meeting', zagen ontvangers de foto van een gestreepte kat in een blauwe Cookie Monster-outfit terwijl het harig ding een schaal met chocoladekoekjes vasthield. Tot overmaat van ramp kreeg de foto de niets aan het toeval overlatende titel 'kattenpyjama-jam' mee.

Daarnaast bevatte de e-mail ook een deel Latijn en kregen ontvangers de optie om op een RSVP-tabblad te klikken (om aan te geven of ze wel, niet of misschien gebruik willen maken van de uitnodiging, red.). Het is onbekend hoe breed de e-mail, verzonden door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, werd verspreid. De Amerikaanse afgevaardigde PR voor Australië, Gavin Sundwall, deed op openhartig wijze zijn verontschuldigingen.

"Het spijt me dat ik diegenen die op dit 'kattenpyjama-jam'-feest hoopten, moet teleurstellen, maar een dergelijk evenement valt ver buiten ons expertisegebied", gaf hij na twee dagen bedenktijd eerlijk toe in een vervolgmail.

Ontvangers die al lekker waren gemaakt met een kattenpyjama-jam kregen dus glashard de kat in de zak van Sundwall: "Het was een trainingsfout gemaakt door één van onze nieuwe medewerkers die ons e-mailnieuwsbriefplatform testte."

Sundwall zei dat er 'sterke, nieuwe beheersmaatregelen' zouden worden getroffen om herhaling van de fout te voorkomen.