Oranje boekt historische zege op Duitsland

Het Nederlands elftal heeft in Amsterdam een prachtige zege geboekt op Duitsland. Oranje liep in de slotfase uit naar een klinkende overwinning.

Bondscoach Ronald Koeman liet nieuwkomers Steven Bergwijn en Denzel Dumfries debuteren in de basis. Laatstgenoemde PSV'er kreeg in de openingsfase als rechtsback genoeg te doen, want vrijwel alle aanvallen van de Duitsers gingen over hun linkerkant. Timo Werner kreeg de eerste goede kans, maar hij tikte oog in oog met Jasper Cillessen naast.

Dat was het startsein voor een korte fase waarin Die Mannschaft een paar keer zeer gevaarlijk werd. Thomas Müller kwam in de zestien vogelvrij om met links uit te halen en Cillessen tot een prima redding te dwingen. De volgende kans was voor Mark Uth, die bijna profiteerde van een misverstand tussen Dumfries en Matthijs de Ligt. De Ajax-verdediger, die een matige eerste helft speelde, herstelde zijn fout door het schot van Uth te blokken.

Tegen de verhouding in nam Oranje na een halfuur de leiding. Uit een hoekschop kopte Ryan Babel tegen de lat en de rebound via het hoofd van Virgil van Dijk was wel raak: 1-0. Die treffer veranderde het spelbeeld, want ineens waren de beste kansen voor Oranje. Babel verdubbelde bijna de voorsprong uit een mooie lage voorzet van Dumfries en Depay en Georginio Wijnaldum schoten van buiten de zestien naast.

Ook in de tweede helft zorgden Nederland en Duitsland voor een vermakelijke en open wedstrijd. De bezoekers zetten aan, waardoor Oranje in de tegenaanval ook voor dreiging kon zorgen. Joachim Löw greep vrij snel in door Julian Draxler en Leroy Sané in te brengen voor Emre Can en Müller. Sané had na 64 minuten gelijk moeten maken. De speler van Manchester City kreeg een dot van een kans na een steekpass van Joshua Kimmich, maar Sané schoot wild voorlangs.

Halverwege de tweede helft dacht Duitsland aan een strafschop toen Uth over het been ging bij Van Dijk. De ploeg van Koeman werd steeds meer teruggedrongen door de Duitsers, die met Sané en Draxler erbij gevaarlijker werden. Ook met debutant Arnaut Groeneveld en Quincy Promes als invallers leek Oranje in de slotfase niets anders te kunnen doen dan tegenhouden, maar toch kreeg de ploeg counterkansen. Manuel Neuer redde op een knal van Depay en Wijnaldum verprutste een goede kans door hoog over te schieten.

Met het nodige kunst- en vliegwerk hield Oranje in de slotfase stand en werd het uiteindelijk zelfs 3-0. Bij de Duitsers was de tank leeg en via Promes en doelpuntenmaker Depay counterde het team van Koeman naar de beslissende tweede goal. Het slotstuk was voor Wijnaldum, die laag in de verre hoek raak knalde na een prachtige individuele actie.

Voor het eerst sinds november 2002 weet Nederland van Duitsland te winnen en Oranje heeft in de Nations League nu drie punten uit twee duels. Frankrijk staat op vier, Duitsland op één en die twee ploegen staan dinsdag tegenover elkaar in Parijs. Nederland oefent dan tegen België.

Uitslagen Nations League zaterdag
A1: Nederland - Duitsland 3-0
B1: Slowakije - Tsjechië 1-2
B4: Ierland - Denemarken 0-0
C3: Noorwegen - Slovenië 1-0
C3: Bulgarije - Cyprus 2-1
D1: Georgië - Andorra 3-0
D1: Letland - Kazachstan 1-1
D4: Armenië - Gibraltar 0-1
D4: Macedonië - Liechtenstein 4-1

Uitslagen Nations League vrijdag
A2: België - Zwitserland 2-1
A4: Kroatië - Engeland 0-0
B3: Oostenrijk - Noord-Ierland 1-0
C2: Estland - Finland 0-1
C2: Griekenland - Hongarije 1-0
D2: Moldavië - San Marino 2-0
D2: Wit-Rusland - Luxemburg 1-0