Strandhandbalsters naar halve finales Jeugdspelen, Zambiaanse hockeyers stunten

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, op de voet te volgen op het FOK!forum, was het vrijdag weer een mooie dag. Verrassingen, dominante zwemmers en Nederlandse successen, we hebben weer een dagelijks overzicht van de actie in de Argentijnse hoofdstad.

Strandhandbal
De Nederlandse strandhandbalsters speelden hun laatste wedstrijd in de hoofdronde tegen Hongarije, met als inzet de groepswinst. Het winnen van één set was daarbij voldoende voor Nederland en dat lukte gelijk al: 22-20. Met 16-18 won Hongarije de tweede set, waarna ze ook de shootouts wonnen (6-7).

Nederland verloor zo voor het eerst dit toernooi, maar gaat als groepswinnaar richting de halve finales, waarin zaterdag om 17.00 uur Nederlandse tijd het Kroatische team wacht. Om 20.00 uur wordt om brons gespeeld, de finale staat om 21.40 uur op het programma.

Boogschieten
Boogschutster Laura van der Winkel kwam in de plaatsingsronde met 623 punten tot de 26e plaats in het veld van 32 deelneemsters. Dat betekent dat ze in de gemengde competitie samen met de Rus Stanislav Cheremiskin in actie zal komen in de Argentijnse hoofdstad.

Tennis
Jesper de Jong werd in het gemengd dubbelspel in de achtste finales uitgeschakeld. Samen met de Luxemburgse Eleonora Molinaro was De Jong niet opgewassen tegen Lulu Sun en Damien Wenger uit Zwitserland, hoewel het duel pas beslist werd na een spannende supertiebreak: 4-6, 6-3 [10-12].

Strandhandbalster Marit van Ede gooit op doel (Lukas Schulze for OIS/IOC)
Strandhandbalster Marit van Ede gooit op doel (Lukas Schulze for OIS/IOC)

Zeilen
Nacra-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer begonnen de dag sterk met winst in de tiende race, waarna het met een achtste en vijfde plek wat minder ging. Het was wel genoeg om plek twee vast te houden, vrij ruim achter Argentinië. De Belgische en Franse boten zullen zaterdag met Nederland strijden om de overige medailles.

Windsurfer Luc Schmitz eindigde in de medalrace als veertiende. Hij schoof daarmee niet meer op in het klassement en sloot het toernooi af als negende.

Hockey
Het hockey wordt in het 5s-format gespeeld, vijf tegen vijf dus, en leverde bij de heren een hele mooie verrassing op in de kwartfinales. Regerend kampioen Australië ging daar met 6-4 onderuit tegen, je verwacht het niet, Zambia!

Beachvolleybal
In hun laatste groepswedstrijd hadden Emi van Driel en Raisa Schoon weinig problemen met het Congolese duo Dorcas Mianda Ania/Nathalie Kutekemen Bijimine. Binnen een half uur was het gespeeld: 21-9, 21-13, waardoor ze zich als nummers twee in de groep geplaatst hebben voor de tussenronde in de knock-outfase, met als inzet een plek in de achtste finales.

Ook Matthew Immers en Yorick de Groot wonnen hun laatste groepswedstrijd. Mark Nicolaidis en James Takken uit Australië werden met 23-21, 22-20 geklopt, waardoor het Nederlandse duo met drie zeges direct door mag naar de achtste finales.

Gewichtheffen
In het gewichtheffen bij de dames tot 63 kilogram kwam Song Kuk-hyang uit Noord-Korea het goud even ophalen...tot het fout ging. Op het eerste onderdeel, het stoten, was iedereen na maximaal 94kg klaar, terwijl Song nog moest beginnen. Dat deed ze niet met bijvoorbeeld 95kg, om zo in elk geval een goede poging te hebben staan, maar met 100kg. Een pijnlijke keuze: dat ging drie keer op rij fout en dus lag ze uit de competitie, waardoor Kumushkhon Fayzullaeva uit Oezbekistan het goud pakte.

Een vergelijkbaar geval zagen we overigens bij de mannen tot 85 kilogram. Bij het stoten ging Cristiano Ficco uit Italië aan de leiding: 145kg lukte, zijn twee pogingen op 150kg niet. De Griekse favoriet Gerasimos Galiatsatos dacht wel even op 150kg te beginnen, maar dat lukte drie keer niet en hij was klaar.

Song Kuk-hyang gaat drie keer de fout in en ligt eruit (Jed Leicester for OIS/IOC)
Song Kuk-hyang gaat drie keer de fout in en ligt eruit (Jed Leicester for OIS/IOC)

Paardensport
Springruiter Rowen van de Mheen verzamelde in de eerste ronde van het springen twaalf strafpunten op paard Baral Ourika, waarmee het zaterdag een uitermate lastige opgave gaat worden om nog mee te doen in de strijd om de medailles.

Zwemmen
Op de 200 meter schoolslag bij de vrouwen ging het brons naar een van de jongste deelnemers van deze Jeugdspelen: de Zuid-Koreaanse Wang Hee-song tikte aan na 2:28.83 minuten en dat was goed voor brons, achter de Japanse winnares Shiori Asaba en de zilveren Litouwse Kotryna Teterevkova.

Caspar Corbeau kwam er in de finale van de 50 meter schoolslag, zijn derde finale in Buenos Aires, niet aan te pas. De Nederlander tikte aan na 28,70 seconden en eindigde daarmee als gedeeld zevende, samen met de Kirgiziër Denis Petrashov. Michael Houlie uit Zuid-Afrika won met 27,51 overtuigend het goud.

Op de 200 meter rugslag was er weer eens goud voor de Rus Kliment Kolesnikov. Het jonge fenomeen zwom de Russen op de afsluitende gemengde 4x100 meter wisselslag ook nog naar het zilver, waardoor hij de Spelen afsluit met zes keer goud - waarvan drie individueel, op alle drie rugslagonderdelen - en één keer zilver.

Zijn landgenoot Andrei Minakov won na de 50 en 100 meter vlinderslag ook de 100 meter vrije slag, eveneens zijn zesde gouden medaille - hij won net als Kolesnikov goud op drie estafettes, plus één keer zilver.

Kristof Milak won na de 200 en 400 meter vrije slag eindelijk ook vlinderslaggoud: op de 200 meter was de Europees kampioen bij de senioren de sterkste. Zijn landgenote Ajna Kesely won het goud op de 400 meter vrije slag en maakte haar hattrick zo compleet: goud op de 200, 400 en 800 meter vrij.

Kliment Kolesnikov, de grote ster van het zwemtoernooi (Jonathan Nackstrand for OIS/IOC)
Kliment Kolesnikov, de grote ster van het zwemtoernooi (Jonathan Nackstrand for OIS/IOC)