Eerste gouden GP-medaille voor judoka Tsjkadoea

Tornike Tsjkadoea heeft tijdens de Grand Prix in Cancun een gouden medaille behaald. In de spannende finale tot 60 kilogram kwam de Nederlander met waza-ari op achterstand tegen Luka Mkheidze. Vlak voor tijd scoorde Tsjkadoea ippon tegen de judoka uit Frankrijk en veroverde daarmee de titel. Het is de eerste Grand Prix-medaille voor Tsjkadoea.

Tsjkadoea won in Mexico in de eerdere rondes van Jorre Verstraeten uit België en de Spanjaard Francisco Garrigos. In de halve finale bleek onze landgenoot met ippon te sterk voor Lenin Preciado uit Ecuador. In dezelfde categorie ging Roy Koffijberg in de eerste ronde onderuit. Op ippon bleek David Pulkrabek uit Tsjechië te sterk.

De finale tussen Tornike Tsjkadoea en Luka Mkheidze. (Bron: YouTube)

Tot 57 kilogram zijn Sanne Verhagen en Margriet Bergstra in de voorronden gestrand. Verhagen won haar eerste wedstrijd van de Italiaanse Martina Lo Giudice maar moest vervolgens snel haar meerdere herkennen in Miryam Roper uit Panama. Bergstra verloor haar eerste wedstrijd met waza-ari van Corina Stefan uit Roemenië.

Matthijs van Harten kwam uit in de gewichtscategorie tot 66 kilogram. De Nederlander won zijn eerste wedstijd op straffen van Alaa El Idrissi (USA). In de tweede ronde was de Rus Aram Grigoryan op ippon te sterk. Lichtgewicht Amber Gersjes (-48 kg) kwam niet verder dan de eerste ronde. Tegen Keisy Perafan ging de wedstrijd over in de extra tijd, waar uiteindelijk waza-ari werd gescoord door de Argentijnse judoka.