Trainer Club Brugge terug op het veld: "Natuurlijk ben ik hier"

Ivan Leko is weer op vrije voeten en de trainer van Club Brugge heeft met de pers gesproken over het schandaal dat België in zijn greep houdt.

De oefenmeester werd woensdag door de politie uit zijn bed gehaald en hield hem twee dagen vast. Ook werd Leko lange tijd ondervraagd naar aanleiding van een groot onderzoek naar matchfixing en financiële fraude. Bij de operatie werden talloze huiszoekingen gedaan, deed men invallen bij clubs uit de hoogste divisies en werden ook scheidsrechters en zaakwaarnemers gearresteerd. Leko pleit onschuldig te zijn.

Vrijdag hervatte hij zijn werk bij Club Brugge en na afloop stond hij de toegestroomde pers te woord. "Ik vind het raar dat jullie me niet hier hadden verwacht. Natuurlijk ben ik hier", tekent Sporza uit zijn mond op. "Daar heb ik nooit één procent aan getwijfeld, want zo sta ik in het leven. Ik werk hard, ben toegewijd aan mijn familie en aan mijn club", aldus Leko.

De Kroaat werd met applaus onthaald door de fans van Club en kijkt terug op twee zware dagen. "Ik was in shock. Er kwam iemand mij 's ochtends om 6.00 uur uit mijn bed halen. Dan hoor je die beschuldigingen. Dat is moeilijk voor mijn familie en vrienden. Ik heb net twee dagen in de gevangenis gezeten, dat was heel zwaar voor mij. Ik wil een normaal leven leiden, dit is niet wie ik ben", aldus Leko, die steeds één ding in zijn achterhoofd hield. "Ik wilde met opgeheven hoofd en een zuivere naam dat gebouw weer verlaten."

Of dat is gelukt, valt nog te bezien, maar Club Brugge houdt in ieder geval vertrouwen in hem. Verder weet hij niet hoe de buitenwereld nu over hem denkt. “Of ik imagoschade geleden heb? Geen idee, ik heb het twee dagen niet kunnen volgen. Waarschijnlijk is die schade heel groot, maar ik zal knokken. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik vanaf nul moet beginnen. Met mijn wil en de steun van mijn familie, vrienden, club en supporters zal dat lukken. Dat geeft me extra motivatie om sterker en beter te zijn. Ik wil elke dag tonen dat ik dit niet verdiend heb.”

De Belgische politie heeft inmiddels meer informatie vrijgegeven over het grootschalige onderzoek. Er werden op 10 en 11 oktober 29 personen 'onderschept', aldus een persverklaring. "Tien personen werden vrijgelaten na verhoor door de federale politie van Limburg. De overige 19 werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.” Het voetbal in de lagere divisies is voor dit weekend afgelast in België. De interlands gaan wel gewoon door.