Pinot profiteert van valpartij en wint Milaan-Turijn, Kelderman zesde

Thibaut Pinot heeft Milaan-Turijn op zijn naam geschreven. De 28-jarige Fransman van Groupama-FDJ was op de steile slotklim, de Superga de meest gelukkige. Pinot had het geluk dat Miguel Ángel López op 1,2 van de streep ten val kwam, waardoor hij niet verder kwam dan een tweede plaats. Wereldkampioen Alejandro Valverde kwam als derde over de streep.

Milaan-Turijn is de oudste wielerwedstrijd die nog verreden wordt. In 1876 stond hij voor het eerst op de kalender. De Italiaanse klassieker stond enkele jaren niet op de kalender, maar vanaf 2012 heeft het weer een vaste plaats op de wielerkalender.

Vandaag stond de 99ste editie op het programma. De wedstrijd over 200 kilometer kent een lange vlakke aanloop, waarna in de finale twee keer de klim van de Superga (4,9 kilometer à 9,1 procent) beklommen moest worden.

Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Umberto Orsini (Bardiani-CSF), Krists Neilands (Israel Cycling Academy) en Willie Smit (Katusha-Alpecin) kozen vroeg in de wedstrijd de aanval. Het viertal wist meer dan vijf minuten voorsprong bij elkaar te fietsen, waarna het peloton in gang kwam.

Met nog dertig kilometer te gaan, aan de voet van de eerste beklimming de Superga, had de kopgroep nog een voorsprong van een goede minuut, waar Smit niet meer in de kopgroep aanwezig was. Valverde liet zich al een eerste keer zien en hij zorgde ervoor dat er nog maar een klein groepje overbleef op de eerste beklimming.

Bij het opdraaien van de tweede klim was de groep weer wat aangedikt en Jakob Fuglsang, David Gaudu en Daniel Felipe Martínez zagen hun kans. Adam Yates maakte de oversteek naar het drietal, waarna ook Pinot de sprong naar voren maakte. Gaudu, ploeggenoot van Pinot, zorgde ervoor dat het tempo sterk de hoogte inging, waardoor alleen Valverde en López de sprong nog naar voren kon maken. Fuglsang, Martínez en Yates hadden ondertussen de rol moeten lossen in de kopgroep.

Gaudu bleef indruk maken en met anderhalve kilometer te gaan moest ook Valverde passen. Niet veel later wou López zijn aanval plaatsen, maar op dat moment stuurde Gaudu net naar rechts, waardoor de twee in botsing met elkaar kwamen. Pinot profiteerde daar optimaal van en kon zo onbedreigd naar de overwinning fietsen in Turijn.

Wilco Kelderman werd zesde op 36 seconden van de Fransman en was daarmee de beste Nederlander in de Italiaanse klassieker.