Nieuwe raceklasse voor vrouwen om doorstroom naar F1 te bevorderen

In 2019 gaat een nieuwe raceklasse voor vrouwelijke coureurs van start. Het nieuwe kampioenschap krijgt de naam W Series en moet zorgen dat vrouwen betere kansen krijgen op een autosportcarrière met als ultieme doel het bereiken van de Formule 1.

“Wij van W Series geloven er stellig in dat vrouwelijke en mannelijke coureurs onder gelijke voorwaarden met elkaar de strijd kunnen aangaan.”, vertelt David Coulthard. “Op dit moment lijken vrouwen op het niveau van de GP3/Formule 3 tegen het ‘glazen plafond’ van hun leercurve aan te lopen. Dat komt vaak door een gebrek aan budget, niet door een gebrek aan talent. Daarom is een gloednieuwe formuleklasse enkel voor vrouwen noodzakelijk.”

In de W Series gaat gereden worden met een Tatuus Formule 3-wagen. Het eerste seizoen bestaat uit zes ronden op Europese circuits met races van 30 minuten. In de toekomst wil men uitbreiden naar Azië, Australië en Amerika. De winnaar van het kampioenschap krijgt 500,000 dollar, de totale prijzenpot is anderhalf miljoen dollar.

Coureurs die willen deelnemen hoeven geen geld mee te brengen maar worden via een selectieprocedure beoordeeld op hun talent. De jury zal onder meer bestaan uit David Coulthard en Red Bull Racing-ontwerper Adrian Newey.

“De reden dat er zo weinig vrouwen succesvol op het hoogste niveau hebben gestreden tegen mannen komt vooral door een gebrek aan kansen, niet door een gebrek aan vaardigheden.”, aldus Adrian Newey. “Daarom ben ik blij betrokken te zijn bij de W Series. Dit creëert een platform waar vrouwelijke rijders zich kunnen verbeteren door tegen elkaar te racen en dat kan als springplank dienen voor hun verdere carrière.”