F-35 test snelvuurkanon

Een Nederlandse F-35 heeft voor het eerst geschoten met het snelvuurkanon. Dit gebeurde afgelopen week op de schietrange van de Amerikaanse vliegbasis Edwards Air Force Base. Hier neemt 323 TE-squadron met 2 F-35’s deel aan de operationele test- en evaluatiefase.

Het 25mm-snelvuurkanon, de GAU-22, is geïntegreerd in de F-35A. Bij gebruik van het kanon opent de ‘door’ op de linkervleugel. De patronen verlaten het toestel aan de onderkant van de vleugel. Uit de 1e tests blijkt dat het vuren zeer nauwkeurig gebeurt. F-35 vlieger majoor Pascal schoot met het wapen: “Het ging goed, succesvol. Het is een indrukwekkend wapen.”

Komst 1e toestel
De 1e F-35 die eind 2019 op Vliegbasis Leeuwarden arriveert, komt uit de Italiaanse F-35-fabriek in Cameri. In totaal krijgt Nederland zeker 37 toestellen waarvan er 29 worden gebouwd in Italië.

De overige 8 vliegtuigen worden gemaakt in het Amerikaanse Fort Worth. Deze worden op termijn ingezet voor opleidings- en trainingsdoeleinden op de Amerikaanse vliegbasis Luke Air Force Base.