Eerste blik op Batwoman in Arrowverse-promotiefoto

De verschijning van een nieuwe superheld op film of televisie is voor de één een ergernis ("Argh, nog meer superhelden"), voor de ander een verrukking ("Yes! Nog meer superhelden!") en voor anderen maakt het niet zoveel uit; die kijken gewoon niet. Voor de middelste groep valt er binnenkort weer wat te beleven, want na talloze films, series, games en crossovers over Batman is binnenkort de eerste live action-versie van Batwoman te zien.

Het personage is geen flauwe rip-off van Batman. Althans, dat was het natuurlijk wel in 1956, toen DC Comics de eerste comics met een Batwoman publiceerde. Maar in de laatste ruime halve eeuw is het personage zelfs al eens gereboot en inmiddels waardig onderdeel van de groep superhelden in Gotham City. Het is eigenlijk gek dat het zo lang heeft geduurd voordat er iemand een film- of tv-versie van maakte: zelfs Supergirl kreeg in 1984 al haar (niet erg geslaagde) bioscoopfilm.

Batwoman zal op televisie haar debuut maken in de komende DCTV-crossover tussen de series Arrow, Supergirl en The Flash. Opvallend is hier dat DC's Legends of Tomorrow, dat tot nu toe steeds onderdeel was van deze crossovers, een jaartje overslaat. In drie afleveringen, die in december in de VS worden uitgezonden en bij ons via Netflix te zien zijn, zal Katherine "Kate" Kane worden geïntroduceerd als inleiding naar mogelijk een eigen serie over Batwoman.

De rol van Kate, dochter van een militair, wordt gespeeld door Ruby Rose, die momenteel in bioscopen te zien is in The Meg. De afgelopen maanden is eigenlijk ook niet veel meer bekend geworden dan bovenstaande feiten; het meeste voer voor discussie was de ophef over het feit dat Rose "niet lesbisch genoeg" zou zijn voor de rol van Batwoman, die één van de weinige openlijk homoseksuele helden binnen DC Comics is. Hoe Rose's geaardheid relevant is voor de vertolking van een fictief personage, is een prominent onderdeel van deze discussie. 

Deze week verscheen echter, na een periode van teaser video's waarin Batwoman zelf ontbrak, het eerste beeld van de held. Het is een foto van Rose in kostuum en laat zien dat het feitelijk weinig afwijkt van de comics.

Batwoman: Ruby Rose
Ruby Rose als Kate Kane/Batwoman

De crossover tussen Arrow, Supergirl en The Flash wordt in de eerste helft van december verwacht. De eigen tv-serie over Batwoman komt mogelijk pas van de grond als het personage in december goed wordt ontvangen, en zou dan in 2019 van start kunnen gaan.